Orice părinte își dorește ca micuțul lor să aibă capacitatea să învețe mai repede și mai ușor ceea ce i se predă la școală, cum de altfel și orice educator năzuiește ca toți elevii săi să înțeleagă și să rețină rapid ceea li se explică în cadrul orelor de la școală. Nu în ultimul rând, esențial este ca și copilul să fie încântat să învețe, să dorească să acumuleze tot mai multe cunoștințe din diverse domenii, dar și să obțină recompensele dorite: note cât mai bune și recunoștința părinților pentru munca depusă.
Publicitate
În pofida faptului că permanent apar noi metode și tehnici de învățare, care își dovedesc eficiența în timp, profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, recomandă părinților de succes și profesorilor câteva strategii aplicabile cu succes pentru o învățare eficientă.
Folosiți forța neobișnuitului! Acest aspect se bazează pe efectul Von Restorff, potrivit căruia o informație care nu se potrivește cu celelalte, ocupă un loc special în memorie și o să fie reamintită mai ușor.
Folosiți pauze! Pauzele sunt vitale în acest proces al învățării, întrucât dacă încercați să citiți de mai multe ori informațiile pe care doriți să le rețineți și abia apoi faceți pauză, veți ține minte mai puțin decât dacă informațiile respective le citiți de același număr de ori, dar cu mai multe pauze, între două parcurgeri (exemplul Rusinek - 2010). Cercetările arată că prima dată a fost un tip de învățare comasată care este mult mai puțin eficient ca învățarea distribuită (al doilea tip).
Folosiți umorul! Acest factor deține o forță fantastică de a încărca cu energie pe cel care învață fiind totodată un stimular/catalizator al învățării, susține profesorul universitar Pânișoară, care atrage însă atenția că el trebuie să aibă legătură cu ceea ce se dorește a fi reținut. În caz contrar, efectul urmărit, creșterea forței de învățare, nu va fi atins, ci dimpotrivă, diminuat.
Citește mai multe pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu