Un specialist în Educație semnalează cât de importantă este atitudinea pe care părinții o adoptă față de propriul copil atunci când acesta se întâmplă sâ greșească.
În opinia profesorului doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București, educatorul (fie el dascăl sau părinte) poate să aleagă din două ipostaze: vânător de greșeli sau detector de potențial.
"Atunci când suntem vânători de greșeli o să ne centrăm pe partea goală a paharului, pe ceea ce nu a ieșit bine, pe eroare.
Când suntem detector de potențial se întâmplă invers: vedem partea plină a paharului, vedem ceea ce s-a întâmplat bine, încurajăm dezvoltarea copilului/elevului", afirmă profesorul doctor Pânișoară, amintind, totodată, câteva exemple edificatoare în acest sens oferite de Renaud și Gagne (2010).
Iată unul revelator: "Un copil încearcă să strângă sucul vărsat pe masă. Izbutește să strângă un pic, dar în zelul lui a reușit să întindă pata mai mult (chiar s-a scurs puțin pe pardoseală). Putem să ne centrăm pe greșeală: „vai ce mizerie ai făcut! nu ești bun de nimic!" sau să fim un detector de potențial: „îți mulțumesc pentru ajutor, dar hai să terminăm împreună, hai să face curățenia până la capăt!".
Citește mai multe pe performante.ro
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News