Părintele Nicolae Tănase a explicat de ce nunţile nu se fac în timpul postului. Acesta a adus argumente din punct de vedere al spiritualităţii.
Publicitate
Este un fapt cunoscut că în timpul postului nu se organizează nunți în biserica ortodoxă, cuplurile preferând să mute evenimentele nupțiale în afara acestor perioade dedicate sărbătorilor religioase și abstinenței.
Preotul Nicolae Tănase explica în cartea sa că nunțile „nu pot fi umbrite de tristețea postului”. „Pentru că nunta este bucurie şi trebuie însoţită şi de o masă. Iar în posturi nu se mănâncă de dulce, dar nu numai pentru asta. Pentru că am putea să facem o nuntă cu mâncare de post, dar asta nu-i permis. Pentru că bucuria nunţii nu poate să umbrească tristeţea postului. Şi mai este ceva. Am zis că nunţile nu se fac sâmbăta. Mai înainte nu se făceau nici duminica, se făceau numai marţea şi joia. Lunea, miercurea, vinerea post, sâmbăta pentru morţi, duminica este Ziua Învierii, şi deci nu puteai să vii cu bucuria ta peste bucuria Învierii. Acum unii preoţi, la presiunea credincioşilor, mai cedează (și fac și duminica)”, citează Doxologia.
Un alt motiv mai constă în faptul că nunțile sunt urmate de petreceri, lucru de evitat în timpul posturilor, mai ales în timpul Postului Mare, când sunt amintite patimile și moartea pe cruce a lui Iisus Hristos. Atmosfera de bucurie și exuberanță de la petreceri intră în totală contradicție cu mina serioasă adoptată de creștini în timpul postului.
După 1 iunie există o mare posibilitate ca evenimentele precum nunțile și botezurile să poată fi reluate în România, declara Premierul Cîțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu