Părinți de succes: Exprimarea nemulțumirii în mod pozitiv, fără furie în fața celui mic (2)

angry-parent
angry-parent

Exprimarea furiei nu este o reacție negativă, ci firească, doar modul în care fiecare părinte alege să se manifeste față de comportamentul celui mic poate avea un caracter educativ sau poate accentua o "explozie devastatoare", explică profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației.

O lecție "furioasă" îi poate oferi copilului un feedback la comportamentul lui, iar un mod de exprimare pozitiv a furiei implică multă responsabilitate și o bună gestionare a situației tensionate.

Pentru a veni în ajutorul părinților isteți, profesorul universitar Pânișoară, notând observațiile lui Wayne Parker, susține că un părinte trebuie să cunoască semnalele fizice, care preced intrarea într-o stare de nervozitate, respectiv: se încălzesc brusc sau simt o tensiune în mâini sau umeri etc., iar cunoașterea acestor stări poate contribui la relaxarea în momente în care lucrurile nu au scăpat încă de sub control.

În al doilea rând, în cazul unor mesaje "nesănătoase" din partea părinților, copilul fie intră în defensivă, și se apără, reacționând în oglindă, fie, și mai rău, "se pliază pe cele spuse de către părinte și începe să creadă că este cu adevărat mereu vina lui, că este leneș, că este un dezastru…", spune profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară.

De aceea, părintele trebuie să replice în mesajele pe care le transmit copiilor cuvântul „tu” cu „eu”, dar fără ca acesta să își asume vina pentru greșeala celui mic, ci să îi spună acestuia cum îl face situația respectivă să se simtă. "O reacție de tipul: “Sunt furios…” „Sunt dezamăgit…” „Am crezut că mă pot baza pe tine…” îl va face pe copil să-și accepte mai ușor greșeala. Unii autori merg chiar mai departe de atât. Stephen F Duncan vorbește despre o formulă aproape matematică a exprimării mesajului-eu. Mai precis trebuie să spunem „Mă simt…………………..când…………………deoarece……………………”, explică profesorul universitar Pânișoară, deoarece șansele de a obține un răspuns pozitiv de la ceilalți cresc considerabil.

Citește mai mult pe performante.ro 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel