Cuvintele sunt importante, ele putând modifica în bine sau în rău motivația copilului sau elevului. În consecință, părintele și educatorul trebuie să conștientizeze că chiar și unele cuvinte aruncate la întâmplare pot avea un impact cu nebănuite urmări.
Ceea ce spui contează, apreciază profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, care își susține afirmația vorbind despre experimentul amuzant (dar revelator), relatat de către Zaltman (2007).
„În cadrul unui experiment, oamenii trebuiau să aprecieze un miros despre care li se spune că provine de la nişte brânză fermentată. Majoritatea au reacţionat cu o oarecare aversiune, dar au spus că erau dispuşi să guste brânza. Cercetătorii le-au spus participanţilor din alt grup care au apreciat acelaşi miros că provenea de la nişte şosete transpirate. Aşadar, cum era de aşteptat, aceste persoane au fost scârbite de miros” (Zaltman, 2007, p. 67).
Potrivit reputatului profesor, fiecare părinte și cadru didactic are obligația să fie foarte atent la orice detaliu în procesul de comunicare, întrucât ceea ce pentru un adult ar putea părea lipsit de importanță, pentru cel mic ar putea căpăta o altă dimensiune. Important este, însă, ca micuțul, în fiecare, zi prin comunicare, să aibă în jurul său lucruri de care să fie fericit.
Și așa cum în lumea afacerilor, economiștii au observat că la Bursa de Valori, piaţa tinde să crească în zilele cu soare, tot așa de important este ca în fiecare zi copilul să aibă parte de „soare” în viața lui, susține profesorul universitar Pânișoară.
Citește mai multe pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News