Părinți de succes: Stimularea dezvoltării copilului, chiar și în vacanță

educatie_plaja
educatie_plaja

Vară, mult soare, distracție, vacanță. Deși este o perioadă propice relaxării, dezvoltarea celui mic nu trebuie neglijată, părinții având responsabilitatea de a se îngriji de modul în care copii trebuie să-și petreacă timpul liber, astfel încât plăcerea relaxării să fie condimentată cu multe jocuri educative, recomandă profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației.

[caption id="attachment_209680" align="aligncenter" width="640"] Sursa foto: urbankid.ro[/caption]

Pentru că plaja mării este destinație de vacanță preferată de multe familii, profesorul Pânișoară susține că, într-un asemenea loc, diversitatea de figuri umane oferă un evantai de posibilități de creștere a capacității de observare a micuțului.

Aici, copilul poate fi obișnuit să treacă în revistă persoanele din imediata apropiere și să observe, în momentul în care se revine pe plajă, seara, ce schimbări au apărut, explicându-i-se, eventual, și câteva elemente de comunicare nonverbală (aspecte de bază cum este poziția de închidere – cu brațele pe piept), cerându-i-se să le analizeze la cei din jur.

De asemenea, cel mic poate fi mobilizat să devină un fotograf amator, îndemnându-l să realizeze, în fiecare seară, un poster cu cele mai interesante lucruri pe care le-a văzut (și fotografiat) peste zi, ceea ce îi va oferi micuțului posibilitatea să observe, să aleagă, să decidă, să aprecieze.

Chiar și în vacanță, abilitățile de scriere, comunicare, responsabilitățile sociale, pot fi încurajate la cei mici, îndemnându-i să țină un jurnal al zilelor de vacanță, să realizeze un ziar al familiei, să se implice civic pentru menținerea curățeniei pe plajă, realizând mici afișe, sau să inițieze la bunici „ziua zâmbetelor”, recomandă profesorul Pânișoară.

Un alt sfat al distinsului profesor, este acela de a porni la adevărate drumeții (în jurul hotelului) cu cei mici, antrenându-le simțul de orientare (făcând apel la inteligența spațială descrisă de către Gardner), provocându-i cu o ipoteză simplă: “dacă nu ne mai putem întoarce pe același drum, pe unde ar trebui să mergem ca să ajungem de unde am plecat?”.

Nu în ultimul rând, pentru că este o perioadă dedicată distracției, copiii pot fi antrenați să-și dezvolte atenția și spiritul de observație în cadrul unui bal mascat.

Urmărind toate aceste recomandări ale profesorului universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, vacanța devine mult mai relaxantă pentru părinții și, totodată, o perioada extraordinară pentru copii, ale căror posibilități de acumulare a noi informații sunt nelimitate.

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel