Este cunoscut faptul că părintele, educatorul sau prietenul devin modele pentru cel mic. În consecință, este esențial ca micuții să nu fie educați a adopta un comportament diferit de cel pe care-l observă la cei care instituie regula, atrage atenția profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației.
"Studiile arată cât de important este ca cei din jurul copilului să facă lucrurile pe care vrem ca, mai târziu, să le pună în practică chiar micuțul nostru", afirmă profesorul universitar Pânișoară, în cel de-al treilea material dedicat persuasiunii.
Amintind de o cercetare proprie a lui Gueguen, în care s-a observat că dacă cineva dă de pomană unui cerșetor în fața altora, aceștia vor deveni, la rândul lor mai darnici, profesorul universitar Pânișoară notează că primele modele pentru copii trebui să fie părinții, chiar dacă "acest lucru înseamnă de multe ori o îngrădire a propriilor plăceri și libertăți: mai precis, dacă i-am spus micuțului nostru că nu are voie un lucru este foarte dăunător pentru educația lui dacă noi încălcăm regula".
În plus, există riscul ca cel mic, dacă nu va observa o corelație între regulile impuse de părinți și comportamentul acestora, să caute un model în altă parte, care s-ar putea dovedi o opțiune greșită pentru viitorul său.
"Acest lucru este cu atât mai clar cu cât literatura de specialitate observă că nu doar comportamentele bune sunt influențate de ceea ce fac cei de lângă noi", ci și cele dăunătoare. "Iată de ce pe lângă părintele model și educatorul model putem vorbi și despre prietenul model. Anturajul în care își trăiește viața copilul nostru este și el un factor de educație", conchide profesorul universitar Pânișoară.
Citește mai multe pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News