EXCLUSIV  ”Părinții să nu se teamă să facă greșeli, atâta vreme cât și le asumă și învață din ele”. Logoped, despre lupta din cabinet cu... părinții

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Iuliana Baban a vorbit despre vulnerabilitățile părinților care vin cu copiii în cabinetul logopedului.

Logopedul și psihopedagogul Iuliana Baban a vorbit, la Ultrapsihologie de la DC News TV și DC News, despre părinții care vin cu cei mici în cabinetul specialiștilor și despre care spune că sunt, la rândul lor, vulnerabili, deși chiar aceștia sunt cei care îi ”uită” pe copii în fața tehnologiei, care folosită fără discernământ poate să devină toxică.

”Este o chestie de antrenament, de a încerca să îmbunătățească de la o etapă la alta, de la săptămână la alta, să schimbe, să comunice sincer ceea ce le-a ieșit și ceea ce nu le-a ieșit.

Să spună drept: Uite, am încercat și eu jocul acesta, dar la mine nu a funcționat. Oare cum s-a întâmplat? (...) 

Am învățat că este bine să ne purtăm cumva, nu cu mănuși, dar la rândul lor, părinții sunt vulnerabili în momentul când vin la noi.

Sunt vulnerabili și atunci, încerc, pe cât posibil, să empatizez cu neputința pe care o resimt, chiar dacă o spun sau nu o spun. Sunt care o recunosc deschis, sunt care prin tot felul de mecanisme de apărare încearcă să braveze.

Nu mai pomenesc despre, apropos de tehnologie, situația în care ei se informează de pe tot felul de site-uri despre ce ar trebui să se întâmple. Îmi aduc aminte de o situație, se întâmpla înainte de pandemie, când un părinte, foarte indignat, mi-a spus: Dar eu știu deja că la logopedie trebuie să suflați în pene. Tu de ce faci altceva? (...) Eu am citit, trebuie să vă jucați cu respirația, să faceți balonașe de săpun. Să suflați în pene și în puf. 

Știu că facem și asta, dar în particular, copilul are alte priorități”, a explicat  Iuliana Baban.

Ce se află în spatele acestor de situații

Totodată, logopedul a admis că aceste situații pot să apară și pentru că nu s-a găsit ”strategia de a ajunge la sufletul lor”, dar că ”secretul este să mă conectez cu părintele și să fiu pe aceeași lungime de undă, dar nu îmi iese de fiecare dată.

Sunt părinți care îmi apasă și mie niște butoane. Așa cum zic, părinții să nu se teamă de a face greșeli, atâta vreme cât și le asumă și să învețe din acestea, la rândul meu, nu știu dacă 15 ani sunt mulți sau puțini (n.r. de experiență) sunt la etapa la care conștientizez că mai am mult de învățat”, a mai spus specialistul.

Citește și: Logopedul Iuliana Baban, mesaj ferm: Nu ne dorim să obținem rețete de părinți perfecți

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel