Franța va oferi Kievului rachete suplimentare cu rază lungă de acțiune, împreună cu ”garanții bilaterale de securitate”.
Paris respinge acuzațiile Moscovei conform cărora zeci de "mercenari" francezi ar fi fost uciși într-un recent atac rusesc asupra unei facilități din orașul Harkov din Ucraina.
Într-un comunicat din 18 ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe francez a declarat: "Franța ajută Ucraina cu furnizarea de materiale militare și instruire militară în conformitate cu dreptul internațional." Cu toate acestea, a adăugat că Franța, membru NATO, "nu are mercenari, nici în Ucraina, nici în altă parte", notează Theepochtimes.
Cu o zi înainte, armata rusă pretindea că a efectuat o "lovitură de precizie" asupra unei facilități din Harkov, pe care susținea că era folosită pentru a găzdui "luptători străini". Conform unei informări a Ministerului rus al Apărării, peste 60 de luptători ar fi fost uciși în atac, care a distrus facilitatea. Ministerul a făcut afirmația controversată că majoritatea celor uciși erau "mercenari francezi", fără a furniza dovezi pentru aceste afirmații, care nu au putut fi verificate independent de către The Epoch Times.
Autoritățile ucrainene din Harkov au declarat ulterior că un total de 17 persoane - toate civile - au fost rănite în urma atacului rusesc. Printr-un comunicat, guvernatorul regional numit de Kiev pentru Harkov a declarat că nu existau facilități militare în zonă. Ministerul Afacerilor Externe francez a descris afirmațiile Moscovei în sens contrar ca fiind "o altă manipulare stângace" a Rusiei.
La sfârșitul anului 2022, forțele ruse s-au retras în mare parte din regiunea nord-estică a Ucrainei, Harkov. În ultimele luni, au încercat să recucerească părți din estul Harkovului, pe care forțele ucrainene le-au folosit pentru a efectua atacuri transfrontaliere în regiunea Belgorod din vestul Rusiei.
La 18 ianuarie, Ministerul de Externe al Rusiei a solicitat o întâlnire cu ambasadorul Franței la Moscova pentru a răspunde acuzațiilor. "Ministerul a chemat ambasadorul după un atac rusesc asupra unei baze temporare pentru mercenari străini din Harkov", a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului reporterilor. Ea a repetat și afirmațiile că "câțiva zeci de francezi" se aflau în facilitate în momentul atacului.
Disputa dintre Moscova și Paris coincide cu o intensificare aparentă a susținerii de lungă durată a acesteia pentru Kiev. La 16 ianuarie, Macron a declarat că Franța intenționează să furnizeze Ucrainei zeci de rachete SCALP cu rază lungă de acțiune și sute de bombe în săptămânile următoare. Franța a furnizat deja Ucrainei aproximativ 50 de rachete SCALP, care au o rază de acțiune de 250 de kilometri. Anunțul lui Macron părea să compenseze sprijinul tot mai redus din partea SUA și Europei pentru efortul de război al Ucrainei. Afirmând că Vestul "nu poate lăsa Rusia să câștige", Macron a anunțat planuri de a vizita Kievul în loul viitor pentru a finaliza un acord bilater al garanțiilor de securitate.
În conformitate cu acordul de securitate iminent, Franța ar urma să intensifice livrările de arme către Ucraina, inclusiv rachete cu rază lungă, a declarat președintele. "Vom livra mult mai mult echipament și vom oferi Ucrainei ceea ce îi este necesar pentru a-și apăra cerul", a spus Macron reporterilor. Ambasada Rusiei de la Paris a condamnat această mișcare, afirmând că furnizarea de arme suplimentare din partea Occidentului pentru Ucraina ar duce doar la mai multe victime civile. "Cu privire la decizia Franței de a trimite mai multe arme către Ucraina, inclusiv rachete cu rază lungă, adresăm întrebarea poporului francez", se arată într-un comunicat din 19 ianuarie al ambasadei. Idea de "garanții bilaterale de securitate" pentru Ucraina a fost ridicată pentru prima dată vara trecută la un summit NATO istoric desfășurat la Vilnius, Lituania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu