Parisul a dejucat un atac terorist la Jocurile Olimpice. Tânăr cecen investigat: Acțiune în numele Statului Islamic. Dorea "să moară ca un martir"

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Un atentat terorist, plănuit pentru Jocurile Olimpice de la Paris din această vară, a fost dejucat de către autoritățile de la Paris.

Ministrul de Interne francez a anunțat că un tânăr de 18 ani, de origine cecenă, este investigat, după ce în calculatorul său au fost găsite planurile stadionului Geoffroy-Guichard și mai multe filmulețe.

Se pare că atentatorul viza atât forțele de ordine, cât și publicul de la meciurile de fotbal care vor avea loc în orașul Saint-Etienne din sudul țării. Acesta avea în plan, conform notițelor sale, "să moară ca un martir".

El este acuzat că a planificat o acțiune violentă în numele ideologiei jihadiste a grupării Stat Islamic, a precizat vineri într-un comunicat Parchetul național antiterorism.

Polițiștii francezi au găsit mai multe conversații dintre respectivul atentator și alți complici

Autoritățile franceze au mai precizat că respectivul tânăr nu se afla în vizorul serviciilor secrete. Suspectul arestat a negat orice acuzație, însă investigațiile domiciliare au arătat probe importante. Astfel, polițiștii francezi au găsit mai multe conversații dintre respectivul atentator și alți complici.

Franța se află în alertă maximă de securitate înaintea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris, care vor atrage milioane de vizitatori și care se vor desfășura între 26 iulie și 11 august. Meciurile de fotbal vor avea loc în orașe din Franța înainte de finala de la Stade de France din Paris.

Darmanin, ministrul de interne, nu a citat o amenințare de securitate specifică împotriva evenimentului, dar a declarat că există multiple amenințări potențiale, inclusiv cele din partea grupurilor extremiste islamice, a activiștilor violenți pentru mediu, a grupurilor de extremă dreapta și a atacurilor cibernetice din partea Rusiei sau a altor adversari.

Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris a declarat că a fost informat despre arestare și a lăudat serviciile de informații și de securitate. Securitatea este cea mai mare prioritate a Paris 2024. Lucrăm zilnic în strânsă coordonare cu Ministerul de Interne și cu toate părțile interesate - și vom continua să fim pe deplin mobilizați, a precizat acesta într-un comunicat, potrivit AP News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel