Pariu pe competență tip USR: Candidatul cu notă mai mare, eliminat din concurs. Câștigă consiliera ministrului Althamer

Monica Althamer / Captură TVR
Monica Althamer / Captură TVR

Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” a organizat un concurs pentru ocuparea postului de manager. Miza este mare: instituția, una complexă, reunește un spital de pediatrie (cunoscut sub fostul nume ”Emilia Irza”), un spital de obstetrică-ginecologie (cunoscut ca Maternitatea Polizu), un centru de medicină materno-fetală și unul de sănătate mintală.

La concurs s-au înscris trei candidați: medicul pediatru Nicolaie Florin Brezan și actualul manager interimar,  Georgios Katsiaounas, din Institut, iar din afara acestuia prof. Claudia Mehedințu, ginecolog la Spitalul Malaxa și consilieră a ministrului USR-PLUS, Monica Althamer. Althamer a ajuns secretar de stat în mandatul lui Vlad Voiculescu, din poziția de lucrător în ONG-ul condus de fostul ministru.

Comisia de concurs, condusă de dr. Magdalena Ciobanu, director general al Direcției de Asistență Medicală din minister, i-a dat actualului manager nota 7,19, pe locul doi s-a clasat prof. Mehedințu, cu 8,53, iar concursul a fost câștigat de medicul pediatru din Institut, care a primit 9,56.

Rețineți, comisia a fost condusă de un director promovat în Minister chiar de actualul ministru, Ioana Mihăilă. Specialiștii comisiei condusă de un om de încredere al ministrului au apreciat că dr. Brezan este de departe omul cel mai potrivit pentru a conduce INMSMC. Nota managerului interimar este cu două puncte mai mică, iar nota consilierei din Minister cu un punct.

Excluși pe motiv că au scris prea mult  

La contestații, unde este alcătuită, normal, o nouă comisie, nici măcar nu sunt modificate aceste note. Nu se pune în discuție nota, respectiv competența candidaților, ci sunt excluși din concurs cei doi care au concurat cu consiliera secretarului de stat Althamer.

Motivul: proiectele manageriale depuse au 6, respectiv 7 pagini mai mult decât prevede Ordinul Ministrului 1520/2016. Candidata care a scris doar 20 de pagini e declarată câștigătoare. Și nici n-a vorbit prea mult la interviul cu Comisia, așa cum au făcut ceilalți doi candidați. Poate și din cauză că nu cunoștea Institutul, componenta de pediatrie de la ”Emilia Irza” fiindu-i, firește, mai mult străină.

Desigur, rigurozitatea Comisiei de contestații nu poate decât să ne bucure. Noul manager de la Malaxa nu va consuma hârtia format A4, scriind pagini în plus față de minimum necesar, ceea ce ne dorim, de fapt, de la noul management profesionist din Sănătate.

Dar, dacă este atât de importantă încadrarea proiectului managerial într-un format, de ce nu a fost definit clar acesta? Universitățile stabilesc limitele tezelor de licență, de exemplu, între 8.000 și 10.000 de semne grafice. Semne, adică literele și punctuația, nu paginile, întrucât intertitlurile, graficele sau tabelele pot face dificilă analiza contabilă a textului. În cazul celor doi ”descalificați” pentru formatul lucrării, chiar acest lucru a perturbat ”dimensiunile”. De exemplu, unul dintre ei  a inclus în lucrare slide-uri și grafice, pentru a-și susține proiectul.

 

Colegi cu câștigătoarea, membri în Comisia de contestații

Oamenii noi dau examene după legi vechi, veți spune, fiindcă nu au avut timp să elaboreze metodologii clare de concurs. Cine a descoperit, însă, ”grava” greșeală de a  scrie în plus?

Șefa comisiei care o face manager pe doamna consilier în minister este colega sa din subordinea secretarului de stat Althamer. Comisia de contestații e condusă de Lidia Onofrei, numită în ianuarie director într-o direcție aflată sub coordonarea secretarului de stat consiliat la rândul său de prof. Mehedințu. În acest moment, Lidia Onofrei este consilier superior, Compartimentul de incluziune socială, din cadrul Direcției de Asistență Medicală. Coordonat direct chiar de... șefa Comisiei de Concurs, Magdalena Ciobanu.

Iar din Comisie mai face parte un coleg al doamnei profesor, decanul Facultății de Medicină, prof. Cătălin Cârstoiu. Deci, un subordonat al ministrului sfătuit de consilierul Mehedințu și decanul care, odată la patru ani, îi cere votul colegei sale pentru a rămâne în funcție.

În Institut se știe că, în acest moment, a fost atacată decizia Comisiei de contestații în instanță, așa că interimatul va dura luni bune, poate ani. Nu poate fi conflict de interese, sau vreo incompatibilitate, dacă doi din trei membri ai Comisiei sunt colegi ai celei declarate câștigătoare, la masa verde. Avem încredere în oamenii noi, care au venit să schimbe ceva în politică și administrație, chiar dacă folosesc metode vechi ca să se promoveze între ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel