Potrivit unui raport al Comisiei de audit de mediu din Marea Britanie, frecvența crescută a fenomenelor de căldură extremă ar putea să ucidă 10.000 de persoane pe an, și de asemenea, să coste economia 60 de miliarde de lire sterline pe an.
Publicitate
Potrivit unui raport al Comisiei de audit de mediu, frecvența crescută a fenomenelor de căldură extremă ar putea, de asemenea, să coste economia 60 de miliarde de lire sterline pe an.
Președintele conservator al comisiei, deputatul Philip Dunne, a îndemnat guvernul să acționeze, deoarece "sunt multe lucruri care trebuie făcute".
Agenția britanică de securitate sanitară a emis prima alertă de căldură de "nivel 4" din istorie în iulie 2022, când s-au înregistrat pentru prima dată 40C.
În timp ce la nivel global, 2023 a fost confirmat ca fiind cel mai cald an înregistrat cu o marjă semnificativă.
Vorbind pentru Sky News, Dunne a spus: "Este aici, este un pericol prezent și vine spre noi destul de repede. Avem nevoie de un plan acum. Cu cât amânăm mai mult, cu atât vom fi mai expuși riscului."
Potrivit Biroului Național de Statistică, se estimează că în 2022 s-au înregistrat 4.500 de decese cauzate de căldură.
Dar parlamentarii spun că rata anuală ar putea crește la 10.000 până în 2050 dacă nu se intervine.
Căldura extremă crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, crescând riscul de îmbolnăvire sau de deces cauzat de deshidratare și insolație.
Persoanele cu vârste de peste 65 de ani și cele cu afecțiuni existente sunt cele mai expuse la risc, în timp ce există efecte și asupra sănătății mintale.
Comisia a ascultat dovezi conform cărora riscul de sinucidere în Marea Britanie este de două ori mai mare atunci când temperatura este de 32 de grade Celsius decât de 22 de grade Celsius.
Raportul recomandă ca Met Office să numească valurile de căldură în același mod ca și furtunile pentru a contribui la creșterea gradului de conștientizare a amenințărilor.
Experții în domeniul schimbărilor climatice sunt de acord că percepția publicului trebuie schimbată urgent.
"Este clar că Marea Britanie încă se consideră o țară rece, care sărbătorește perioadele de caniculă vorbind despre mersul la plajă și mâncatul înghețatei, când, de fapt, este vorba despre un eveniment meteorologic extrem care duce la mii de decese", a declarat Bob Ward, director de politici la Institutul de Cercetare Grantham de la London School of Economics.
Alte recomandări includ crearea mai multor parcuri și a unei "infrastructuri verzi".
Acest lucru este considerat deosebit de important în zonele urbane, cum ar fi Londra, care poate fi cu 8 grade Celsius mai caldă decât zonele înconjurătoare.
De asemenea, comisia solicită o strategie națională pentru modernizarea locuințelor și a birourilor cu măsuri de răcire pasivă, cum ar fi obloanele exterioare, pentru a contribui la salvarea de vieți și la creșterea productivității.
"Problemele pe care le avem cu căldura se datorează în primul rând faptului că avem locuințe și birouri care nu sunt bine proiectate pentru a face față acesteia", a declarat Ward pentru Sky News.
"Cei mai mulți oameni care mor [în timpul valurilor de căldură], mor în case supraîncălzite. Cei mai mulți dintre oamenii care sunt mai puțin productivi la căldură sunt în birouri care se supraîncălzesc. Trebuie să existe un program urgent de modernizare pentru a face casele și birourile noastre mult mai bune pentru a face față căldurii", a mai completat acesta.
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: "Am stabilit un plan serios pe cinci ani pentru a răspunde la impactul schimbărilor climatice și pentru a ne consolida rezistența națională - cu măsuri de îmbunătățire a infrastructurii, de promovare a unei economii mai ecologice și de protejare a producției de alimente.
"Suntem prima mare economie care și-a redus la jumătate emisiile și am luat deja măsuri pentru a gestiona riscurile schimbărilor climatice - cu noi sisteme de avertizare pentru a atenționa populația în caz de valuri de căldură și cu programele noastre de gestionare ecologică a terenurilor care îi sprijină pe fermieri să își facă terenurile mai rezistente la schimbările climatice", spune purtătorul de cuvânt.
"Aproape jumătate din locuințele din Anglia au acum un certificat de performanță energetică de rating C. Acest lucru a crescut de la doar 14% în 2010 și investim miliarde de euro pentru a ne asigura că locuințele și clădirile sunt și mai eficiente din punct de vedere energetic", concluzionează purtătorul de cuvânt al guvernului britanic, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu