Parlamentarii, convocați pentru moțiunea de cenzură. Grindeanu poate bloca totul

Parlamentarii PSD și ALDE sunt convocați duminică după-amiază pentru semnarea, depunerea și citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

Pentru depunerea moțiunii este nevoie de 116 semnături, întrucât, conform Constituției, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de o pătrime din numărul total al senatorilor și deputaților.

În Parlamentul României sunt 464 de parlamentari, iar pentru a trece o moțiune de cenzură este nevoie ca aceasta să întrunească 233 de voturi pentru.

Potrivit site-urilor Camerei Deputaților și Senatului, în ambele Camere PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în total 247 de aleși care fac parte din coaliția de guvernare.

În ceea ce privește partidele din afara arcului guvernamental, PNL numără 98 de parlamentari, USR — 43, UDMR — 30, PMP — 26, minoritățile—17, iar 3 parlamentari sunt neafiliați.

Referitor la calendarul zilei de duminică, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anunțat ședințe ale grupurilor parlamentare social-democrate și ALDE, de la 16,00, ședința Birourilor permanente reunite, iar de la 16,30, ședința de plen reunit în care va fi citită moțiunea de cenzură.

Sorin Grindeanu ar putea bloca acțiunea de duminică motivând o procedură. Premierul ar putea să nu vină la citirea moțiunii dacă se va întâmpla acest lucru astăzi, motivând faptul că nu este respectată procedura. De ce? Pentru că textul moțiunii trebuie trimis și către Executiv, iar Registratura este închisă sâmbăta și duminica. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în câteva ore.

[citeste si]

Cine nu va participa la moțiunea de cenzură

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii nu vor participa duminică la şedinţa Birourilor permanente reunite şi nici la şedinţa Parlamentului în care va fi citită moţiunea de cenzură iniţiată de PSD.

"Duminica este zi de odihnă de la Dumnezeu. (...) Nu vom participa. Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naţionale, alegerea Biroului Politic. După alegerea Biroului Politic voi convoca Biroul Politic luni pentru a hotărî care este poziţia oficială a PNL faţă de grava criză în care se află România datorită majorităţii parlamentare", a declarat Orban, după Congresul PNL.

USR nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Grindeanu.

Vicepreședintele Uniunii, Elek Levente, președinte interimar al partidului, a transmis că singura variantă onorabilă este aceea a alegerilor anticipate.

"Considerăm, în momentul de față, că este un circ care s-a produs între două găști, mai precis între Dragnea și Grindeanu. Nu vrem să intervenim în acest circ. Cetățenii nu sunt prezenți în această dezbatere. Este o bătălie între hoți și incompetenți și noi nu vrem să participăm la această luptă a lor internă", a spus liderul USR, într-o declarație de presă.

UDMR a decis că nu va participa, duminică, la citirea moțiunii lui Liviu Dragnea împotriva guvernului Grindeanu.

În plus, europarlamentarul Cătălin Ivan a anunțat că sunt cel puțin 15 parlamentari PSD care vor vota împotriva moțiunii de cenzură.

Traian Băsescu a spus că PMP nu susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu: "PSD a făcut o mare porcărie".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel