Parlamentarii francezi au aprobat miercuri un pachet de măsuri de 20 de miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile aflate în dificultate să facă față creșterii prețurilor la energie și alimente.
Publicitate
Pachetul de măsuri a fost votat cu o majoritate de 395 la 112 și a venit după o dezbatere aprinsă la Adunarea Națională, unde președintele francez Emmanuel Macron nu mai are majoritatea.
De asemenea, Senatul a aprobat textul miercuri seara, potrivit unui articol publicat de AP News.
Proiectul de lege a fost o promisiune cheie a lui Macron, care a fost reales pentru un al doilea mandat în aprilie. A fost, de asemenea, un test crucial al capacității Guvernului francez de a guverna – și al capacității forțelor de opoziție de a interveni asupra procesului de legiferare.
Alianța centristă a lui Macron a câștigat cele mai multe locuri la Adunarea Națională în iunie, dar și-a pierdut majoritatea absolută ca și coaliție de stânga, iar extrema dreaptă a devenit o forță puternică de opoziție.
Inflația anuală a atins un record de 8,6% pentru cele 19 țări care utilizează moneda euro comună, umflată de o creștere uriașă a costurilor cu alimente și energie, alimentată parțial de războiul din Ucraina. În Franța, inflația anuală este estimată la 6,5%.
”Puterea ta de cumpărare este prioritatea noastră. Pentru a vă proteja de inflație, am menținut plafonul de preț pentru gaz și electricitate și am stabilit un plafon pentru a limita creșterea chiriei la 3,5%”, a scris purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Olivier Veran.
Proiectul de lege include, de asemenea, creșterea pensiilor și a unor plăți de asistență socială cu 4%.
La combustibil, o reducere actuală finanțată de stat de 18 cenți pe litru va fi majorată la 30 de cenți în septembrie și octombrie.
Companiile private sunt, de asemenea, încurajate să ofere angajaților un bonus anual fără taxe de până la 6.000 de euro.
Textul proiectului a fost dezbătut în Parlament alături de o versiune actualizată a legii bugetului, care urmează să fie votată în cursul acestei săptămâni.
Coaliția de stânga – cea mai mare forță de opoziție, compusă din extrema stângă, comuniști, socialiști și verzi – a criticat măsurile că nu merg suficient de departe și a votat miercuri împotriva proiectului de lege.
Aurélie Trouvé, de la partidul de extrema stânga France Unbowed, a spus că ”nimic nu este la nivelul inflației... Proiectul pune de fapt în lege scăderea puterii de cumpărare”.
Discuțiile aprinse de la Adunarea Națională au dus la o dezbatere extinsă, parlamentarii alianței lui Macron trebuind uneori să sprinteze în cameră pentru a împiedica adoptarea amendamentelor opoziției.
”Trăim una dintre cele mai grave crize energetice, care reprezintă aproximativ 60% din inflația actuală”, a declarat ministrul pentru Tranziție Energetică, Agnès Pannier-Runacher.
Ea a spus că proiectul de lege prevede măsuri pentru a stimula producția și a asigura aprovizionarea cu energie a Franței.
O altă măsură prevede instalarea unui terminal plutitor în portul de vest Le Havre pentru a putea importa mai mult gaz natural lichefiat, care vine cu vaporul din locuri precum SUA și Qatar.
Citește și:
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a confirmat că în România se lucrează la planul pentru reducere a consumului de energie cu 15%, după o decizie luată la nivel european în acest sens. "Se lucrează la acest plan. Aşteptăm în continuare de la Comisia Europeană modul de calcul, pentru că în regulament nu a fost precizat. A rămas că în două-trei săptămâni de zile Comisia Europeană trimite statelor modul de calcul al acestei reduceri. Când avem şi modul de calcul, noi lucrăm în paralel, suntem în contact permanent cu reprezentanţa de la Bruxelles", a mai precizat acesta, citat de Rador.
Noi am avut o problemă de la bun început. Nu şi-a făcut nimeni calculele pe diferite scenarii în funcţie de posibilele evoluţii ale preţului şi cât ne-ar costa toată această poveste cu măsurile de subvenţie de la buget. Şi sigur că pe lângă impactul aritmetic propriu-zis mai există şi problema de cashflow. Faptul că furnizorii trebuie să acopere în acest moment o parte din costurile energiei către consumatorii finali, în timp ce ar putea să primească foarte târziu banii... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu