Parlamentul din Scoția vrea să le impună pedepse manifestanților anti-avort care hărțuiesc femeile în preajma clinicilor

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Nicola Sturgeon a susținut crearea unor zone tampon în jurul clinicilor de avort din Scoția, astfel încât femeile să poată accesa servicii „fără hărțuire și intimidare”.

Primul ministru a vorbit la summitul despre avort de la Edinburgh, care are ca scop să se asigure că femeile pot avea acces la dreptul de a decide asupra propriului corp. Summitul este o oportunitate importantă de a „reafirma autonomia femeilor și dreptul de a alege”, a spus doamna Sturgeon.

Doamna Sturgeon a spus că summitul a avut loc într-un moment deosebit de important, având în vedere decizia Curții Supreme a SUA de a anula hotărârea de referință Roe v Wade, punând astfel capăt dreptului constituțional al americanilor la avort, pe care ea l-a descris drept „una dintre cele mai negre zile pentru drepturile femeii, în timpul vieții mele”.

Doamna Sturgeon a spus că focusul adecvat pentru oricine protestează împotriva avortului ar trebui să fie Parlamentul și parlamentarii, nu spitalele sau clinicile de sănătate sexuală.

Ea a mai declarat: „Adunările de acest fel creează stres suplimentar pentru oricine folosește aceste facilități, în orice scop, și pentru cei care lucrează în ele. Dar pentru femeile care accesează servicii de avort, supărarea, suferința și teama pe care le provoacă pot fi profunde.”

„În ceea ce este deja o perioadă foarte stresantă, femeile sunt forțate să vadă sau să-și croiască drum pe lângă aceste grupuri, către intrare. Și, odată ce sunt înăuntru, pe lângă orice altceva, acei oameni le așteaptă și la ieșire.

„După părerea mea, situația actuală este inacceptabilă și este una pe care trebuie să o rezolvăm de urgență. Sunt hotărâtă să facem asta.

„Sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm pentru a stabili zone tampon prin legislație, iar dacă lucrăm împreună într-un spirit de solidaritate, sunt încrezătoare că putem găsi o cale.”

Summitul reunește reprezentanți ai guvernului local, organizații din sectorul terț, Poliția Scoției, NHS și activiști.

Parlamentarul scoțian verde Gillian Mackay a lansat luna trecută o consultare cu privire la un proiect de lege care ar urma să creeze zone tampon de 150 m în jurul unităților de asistență medicală care oferă servicii de avort.

Guvernul scoțian a declarat că se angajează să lucreze constructiv cu doamna Mackay la proiectul său de lege, despre care speră că poate identifica soluții pe termen scurt pentru a combate comportamentul inacceptabil în timp ce proiectul trece prin procesul parlamentar.

În martie, Noua Zeelandă a adoptat o lege care creează zone sigure în jurul unităților de avort. Proiectul de lege permite zone sigure de cel mult 150 m în jurul clinicilor.

De asemenea, legea a făcut ilegal ca oamenii să obstrucționeze, să filmeze într-o manieră intimidantă, să sfătuiască sau să descurajeze pe oricine accesează serviciile de avort sau să protesteze cu privire la problemele legate de serviciile de avort din aceste zone.

Unele femei din SUA sunt obligate să nască copii rezultați în urma unui viol sau incest, după decizia Curții Supreme. Pedepse care ajung și la 10 ani de închisoare

Utah este printre primele state care au interzis aproape toate avorturile, la doar câteva ore după decizia Curții Supreme din SUA, în timp ce Washington DC a fost declarat „oraș pro-choice” („pro-alegere”- împotriva interzicerii avortului). În Alabama au devenit interzise inclusiv avorturile care vin în urma violurilor și adulterului.

Avortul era deja ilegal în mai multe state din SUA sâmbătă, interdicțiile introduse la câteva ore de la anularea deciziei Roe v Wade, în timp ce orașele au izbucnit în semn de protest față de hotărârea de referință.

Curtea Supremă a SUA a abolit vineri dreptul constituțional la avort, la mai bine de 50 de ani după ce a fost consemnat, pentru a lăsa statele să decidă, în mod individual. În cele din urmă, acest pas este de așteptat să ducă la interzicerea avortului în aproape toate statele controlate de republicani, adică aproximativ jumătate din țară.

Potrivit unui site web afiliat, Planned Parenthood, al organizației americane de asistență sexuală, rămâne legal să călătorești în afara statului pentru a face un avort.

Printre primele state care au interzis aproape toate avorturile a fost Utah, unde, după hotărâre, interzicerea avortului intrase deja în vigoare vineri seara.

Senatorul de stat republican din Utah, Daniel McCay, care a sprijinit „legea declanșatoare” a statului în această privință, a spus că ar fi greșit ca femeile din Utah să solicite avort în statele vecine. Cu toate acestea, el nu a prezentat planuri imediate care să le oprească să facă acest lucru.

Interdicția din Ohio asupra majorității avorturilor la primele bătăi ale inimii fătului – cunoscută sub numele de “heartbeat bill” – a intrat, de asemenea, în vigoare. Legea din 2019 a fost suspendată de aproape trei ani, dar după anunțul Curții Supreme de vineri, un judecător federal a fost de acord să elimine o ordonanță a instanței federale care o bloca, câteva ore mai târziu.

Alabama a oprit rapid avorturile pe măsură ce interdicția de stat a avortului din 2019 a intrat în vigoare – făcând o infracțiune avortul în orice stare de sarcină, inclusiv pentru victimele violului și incestului. Singura excepție este de dragul sănătății mamei.

La scurt timp după anunț, departamentul de sănătate din Arkansas le-a spus celor doi furnizori de avort din stat că intervențiile medicale de această natură sunt acum interzise în temeiul unei legi care interzice toate avorturile, cu excepția protecției vieții mamei în caz de urgență medicală.

Facilitățile au fost informate că efectuarea unui avort este acum o încălcare a legii, pedepsită cu până la 10 ani de închisoare și o amendă de până la 100.000 de dolari.

Singura clinică de avort din Virginia de Vest a încetat să facă avorturi vineri. Statul are o lege care incriminează furnizarea de avorturi, cu o pedeapsă de la trei până la 10 ani de închisoare, dar nu este clar cum va proceda la executare după hotărârea instanței supreme.

„Roe (legea legalizării avorturilor) nu a fost niciodată de ajuns, dar în state precum Virginia de Vest, a fost singurul lucru care proteja accesul la avort”, a spus Katie Quinonez, directorul executiv al Centrului de Sănătate pentru Femei din Virginia de Vest.

Acum, a spus ea, oamenii din statul american care doresc să facă avorturi vor fi forțați să parcurgă sute sau chiar mii de kilometri pentru a face acest lucru, iar comunitățile marginalizate ar fi cel mai grav afectate.

În Missouri, procurorul general, Eric Schmitt, a spus că acționează imediat pentru a pune în aplicare o lege de stat care interzice avortul, cu excepția „cazurilor de urgență medicală”. 

În unele state, inclusiv Arizona și Texas, clinicile de avort au încetat temporar să ofere avorturi în timp ce au evaluat legalitatea continuării.

Între timp, mai multe state au promis că vor proteja dreptul la avort. La Washington DC, primarul, Muriel Bowser, a răspuns declarându-l „un oraș pro-choice”, dar a avertizat că, în calitate de district, nu de stat, este acum vulnerabil deoarece Congresul îl va supraveghea.

Guvernatorii democrați din California, Washington și Oregon au promis că vor proteja drepturile la avort și vor ajuta femeile care călătoresc pe coasta de vest, din alte state, pentru avort.

Anticipând un aflux de persoane care solicită avort, ei au emis un „angajament multi-statal” și au spus că vor colabora pentru a apăra pacienții și profesioniștii medicali care oferă avorturi și s-au angajat să „se protejeze împotriva cooperării judiciare și locale de aplicare a legii prin investigații din afara statului, anchete și arestări” privind avorturile în statele lor.

Guvernatorul republican din Massachusetts, Charlie Baker, a semnat un ordin executiv pentru a proteja accesul la asistența medicală a reproducerii.

În Carolina de Nord, guvernatorul democrat, Roy Cooper, a promis și el să protejeze drepturile la avort, în ciuda faptului că legislatura era controlată de republicani. Ca răspuns la hotărâre, el a lansat vineri un apel de strângere de fonduri pentru asistență pentru a preveni ca republicanii să obțină majorități rezistente la veto.

În New Mexico, unde avortul este ușor disponibil, principalul procuror și candidatul democrat la funcția de procuror general, Raúl Torrez, a cerut politicienilor să ia mai multe măsuri pentru a proteja accesul femeilor la avort, inclusiv pentru cele din alte state.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel