Parlamentul din Spania a votat din nou împotriva lui Alberto Feijóo. Pedro Sanchez speră la un nou mandat, dar catalinii pun condiții

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Parlamentul din Spania a votat din nou împotriva candidaturii liderului de dreapta Alberto Feijóo pentru funcţia de premier.  Regele a convocat noi consultări.

Cifrele sunt identice cu cele de miercuri, adică 172 de parlamentari, toţi de dreapta, au votat pentru şi 178 împotrivă. Dintre cei împotrivă majoritatea sunt de stânga, printre ei sunt şi separatiştii catalani şi basci. Interesant este că bascii au două formaţiuni cu reprezentanţi în parlament: patru parlamentari aparţin unui partid la fel de de independentist, însă cu o doctrină de dreapta.

O perioadă, Alberto Feijóo a sperat că cele patru voturi o să-i revină, în virtutea apropierii politice, însă discursul antiseparatist al liderului popular a fost una dintre liniile principale de campanie, iar speranţa a dispărut. Acum, regele a convocat urgent o nouă rundă de consultări, luni şi marţi.

Procedurile spun că sunt invitate toate partidele parlamentare, însă, ca şi data trecută, bascii şi catalanii nu vor merge, pentru că, din principiu, nu recunosc autoritatea regelui asupra teritoriilor locuite de naţiunile lor. Numele desemnat este cel mai probabil Pedro Sanchez, actualul premier. El va trebui să parcurgă apoi toţi paşii pe care i-a făcut adversarul său, însă speră în altă finalitate. Speră ca cele 178 de voturi să rămână în favoarea sa şi astfel să redevină premier pentru următorii patru ani.

Însă siguranţa matematică a fost încercată astăzi. Parlamentul local din Barcelona a votat o rezoluţie în care spune că reprezentanţii catalani nu îl vor vota pe Pedro Sanchez decât în condiţia în care dă semne clare că e dispus să avanseze procedurile legale pentru un referendum de independenţă. Deocamdată, Pedro Sanchez nu a dat un răspuns, însă aliatul său principal, liderul formaţiunii de extremă stânga, Sumar, doamn Yolanda Díaz, le-a cerut catalanilor "să se comporte cu responsabilitate", sugerând un posibil răspuns negativ.

Problema este destul de importantă pentru Pedro Sanchez, pentru că este vorba despre 11 voturi, care, dacă ar lipsi, ar duce la respingerea lui şi la reluarea alegerilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel