Luni seara, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a votat dacă trimite Comisia Europeană la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru deblocarea fondurilor înghețate anterior pentru Ungaria.
În urma votului s-a decis recomandarea de trimitere a cazului în fața instanței superioare a UE. Cu toate acestea, decizia de a face acest lucru trebuie ratificată de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, scrie RMX.
Dacă Metsola nu este de acord cu propunerea, aceasta va merge la Conferința președinților, adică la liderii grupurilor politice ale parlamentului.
Totuși, asta înseamnă că ar apărea o situație delicată în cadrul Partidului Popular European (PPE), care s-a înrădăcinat din ce în ce mai mult în mainstreamul liberal în ultimii câțiva ani. Practic, în perioada campaniei, președintele PPE trebuia să decidă dacă instituția condusă de principala candidată a PPE, Ursula von der Leyen, ar trebui adusă în fața instanței.
Europarlamentarul Fidesz Ernő Schaller-Baross a declarat pentru Magyar Nemzet că situația este o farsă.
„Ceea ce face Parlamentul European este o prostie din punct de vedere juridic, deoarece nu este altceva decât un caz de a merge la Curtea Europeană de Justiție pentru a-și impune legal propriile revendicări politice, fără a ține cont de limitele legale.
Se așteaptă ca Curtea de Justiție să anuleze decizia Comisiei cu privire la fondurile UE datorate Ungariei, deoarece nu a ținut cont suficient de argumentele politice ale parlamentului”, a spus el.
„Este grăitor că Serviciul Juridic al Parlamentului European nu poate sau nu îndrăznește să dea un aviz cu privire la acțiunea în justiție, deoarece nu există o bază legală pentru un astfel de proces, ceea ce arată clar că este o dispută politică”, a adăugat el.
Schaller-Baross a spus că viitoarele alegeri UE vor fi o oportunitate pentru electorat de a-și exprima cererea pentru o democrație mai bună:
„Cu mai puțin de o sută de zile până la alegerile europene, alegătorii europeni își vor spune cuvântul cu privire la funcționarea instituțiilor UE în spiritul cererii lor pentru o democrație mai bună. Este nevoie de schimbare la Bruxelles. Sperăm că forțele politice care doresc să construiască o Europă a națiunilor și să respecte tratatele noastre UE vor câștiga majoritatea la alegerile pentru PE din iunie.”, a mai zis el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu