Parlamentul European contracarează dezinformarea. Discuții privind situația din Balcanii de Vest

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Decizia Parlamentului European (PE) privind constituirea și stabilirea responsabilităților, a componenței numerice și a duratei mandatului Comisiei speciale privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea (INGE), s-a votat în plenul Parlamentului European din  data de 18 iunie 2020. 

Grupul Partidului Popular European (PPE) a fost inițiator și susținător al acestui proiect fundamental pentru buna funcționare a sistemului UE și pentru protejarea valorilor democratice ale Europei.

În urmă cu câteva luni, în clădirea Parlamentului European din Bruxelles, europarlamentarul Vlad Nistor, membru al Grupului Partidului Popular European, a găzduit un simpozion pe tema situației din Balcanii de Vest, organizat în parteneriat cu LSE Ideas, institutul de politică externă și strategie internațională al London School of Economics and Political Science (LSE). Discuția a fost axată pe dezinformarea prezentă în regiune, fenomen aflat în continuă creștere, ce afectează numeroase țări care dețin statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeana.

Astfel, Parlamentul European a găzduit, pentru o zi, un număr de universitari și cercetători de la Londra (inclusiv pe cei doi directori ai think-tank-ului britanic), dar și din regiunea Balcanilor, pentru a prezenta și dezbate realitatea complexă din această zonă tensionată a Europei. Discuțiile  au fost împărțite în două workshopuri și s-au axat pe prezentări ale specialiștilor universitari și profesioniștilor care practică politică internațională în instituțiile UE. 

După respectivele luări de cuvânt, dezbaterea a fost deschisă către toți participanții.

Experților academici li s-au alăturat un număr important de membri ai Parlamentului European, care au legături de substanță cu spațiul în cauză, unii dintre aceștia având și calități oficiale, precum cea de raportori pentru statele din regiune. De asemenea, pe lângă membrii ai PPE, au participat deputați, consilieri și asistenți din diverse alte grupuri politice din Parlamentul European. Discuțiile au gravitat mai ales în jurul problematicii dezinformării, atât interne, realizate de partidele politice domestice pentru câștiguri electorale facile, cât mai ales asupra celei practicate de statele din afara spațiului euro-atlantic, în special Rusia și China.

Profesorul Nistor a declarat că acest simpozion este primul dintr-o serie menită să analizeze problemele majore de politică externă de pe scena internațională ce au un impact asupra Uniunii Europene, în special dezinformarea din partea unor actori globali, menită să șubrezească coeziunea europeană și stabilitatea partenerilor UE din proximitate. 

Subliniind succesul acestui prim eveniment, Vlad Nistor a ținut să mulțumească Partidului Popular European și Parlamentului European pentru susținerea consistentă oferită în organizarea acestui eveniment, cât și colegilor britanici de la LSE, specialiști de marcă în studiul afacerilor internaționale, pentru continua cooperare în probleme de strategie ce vizează continentul european. Următoarele evenimente de acest gen vor avea menirea de a analiza efectele și impactul pe care campaniile agresive de dezinformare direcționate împotriva statelor europene și a populațiilor acestora, produse de actori statali dar și de alte entități non-statale, le pot avea la o scară globală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel