Imaginile de la protestul din fața Parlamentului European descriu frustrarea zecilor de mii de fermieri și transportatori care se confruntă cu eventualitatea falimentului dacă măsurile UE merg mai departe. Primele efecte deja au intrat în vigoare.
Protestul fermierilor este deja la nivel european. Totul începând în Europa de Vest, protestul a zeci de mii de lucrători din domeniul agriculturii, dar și din domeniul transporturilor și al afacerilor mici au ieșit în stradă pentru a susține măsuri contrare celor pe care le doresc cei de la conducerea UE. Mai mult, Bruxelles a devenit un mic „fort”, astfel că forțele de ordine franceze au baricadat instituțiile principale și străzile cele mai aglomerate pentru a evita o eventuală supra aglomerare a zonei.
Mai mulți politicieni de rang înalt, printre care și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, au ieșit în stradă, dar și la pupitrul PE pentru a răspunde nemulțumirilor pe care le scandează cei din stradă.
Deși problemele fermierilor diferă de la țară la țară, câteva neplăceri comune constau în măsurile „verzi” ale UE pentru a se încadra în planul european ce privește un „trai cât mai puțin poluant” până în 2040.
Scumpirea carburanților, lipsa de subvenții sau subvențiile prea mici reprezintă doar câteva dintre numeroasele probleme cu care se confruntă cei ieșiți în stradă, acompaniați și de mulți alți susținător care provin din rândul populației civile.
Din pozele de la fața locului se poate observa cum protestatarii au folosit vehicule mari pentru a bloca străzile, pentru a arunca cu materiale agricole sau de construcții în diferite instituții, declarând în același timp hotărârea pe care o au în a duce la bun sfârșit ce și-au propus aceștia.
Protestele au cuprins și Spania în cele din urmă, iar liderii naționali, dar și europeni, au promis că vor încerca să le îndeplinească dorințele celor din stradă în măsura în care se va putea.
Unul dintre rezultatele protestului constă în renunțarea la un proiect de lege european care privea interzicerea pesticidelor în agricultura statelor membre UE.
De menționat este faptul că folosirea pesticidelor care se doresc a fi interzise pe teritoriul UE facilitează costurile mai mici pe care le suportă fermierii în procesul agricol, contrariul însemnând recolte mai costisitoare și nu la fel de mari din punct de vedere cantitativ. În același timp, există voci printre fermieri care spun că ar fi de acord cu interzicerea pesticidelor, dar că ar fi nevoie și de un cadru sau o trecere treptată la recoltele „verzi”, punându-se o presiune prea mare în acest moment cu actualul cadru legal de la nivelul UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu