Parlamentul European, gata să se îndrepte spre dreapta, după votul final

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Alegătorii din 21 de țări ale Uniunii Europene, inclusiv Franța și Germania, vor încheia duminică alegerile de patru zile pentru Parlamentul European și se așteaptă ca Adunarea să se deplaseze spre dreapta și să sporească numărul naționaliștilor eurosceptici.

Alegerile vor influența modul în care Uniunea Europeană, un bloc de 450 de milioane de cetățeni, se va confrunta cu provocări precum o Rusie ostilă, rivalitatea industrială sporită din partea Chinei și a Statelor Unite, schimbările climatice și imigrația, scrie Reuters.

Alegerile au început joi în Olanda, iar în alte țări vineri și sâmbătă, dar cea mai mare parte a voturilor din UE vor fi exprimate duminică, când Franța, Germania, Polonia și Spania vor deschide urnele, iar Italia va organiza o a doua zi de vot.

Liberalii proeuropeni și Verzii ar putea pierde locuri

Parlamentul European a declarat că va publica un sondaj la ieșirea de la urne la nivelul UE în jurul orei 20:30 CET (18:30 GMT) și apoi un prim rezultat provizoriu după ora 23:00 CET, când vor fi exprimate ultimele voturi din UE, în Italia. Sondajele de opinie prevăd că liberalii proeuropeni și Verzii vor pierde locuri, reducând majoritatea de centru-dreapta și centru-stânga și complicând eforturile de a impune noi legi ale UE sau de a spori integrarea europeană.

Mulți alegători au fost afectați de criza costului vieții, sunt îngrijorați de migrație și de costul tranziției ecologice și sunt deranjați de creșterea tensiunilor geopolitice, inclusiv de războiul din Ucraina. Partidele de extremă-dreapta au profitat de această neliniște și au oferit electoratului o alternativă la curentul principal.

Verzii europeni, care se confruntă cu o reacție violentă din partea gospodăriilor, a agricultorilor și a industriei aflate în dificultate din cauza politicilor costisitoare ale UE de limitare a emisiilor de CO2, se pare că se vor număra printre marii perdanți.

Previziunile pentru grupul liberal Renew Europe sunt, de asemenea, sumbre, având în vedere că se așteaptă ca Rassemblement National, formațiunea de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen, să învingă în Franța Renaissance, formațiunea centristă a președintelui francez Emmanuel Macron.

PPE de centru-dreapta ar putea va rămâne cel mai mare grup din Parlamentul European

În Olanda, sondajele la ieșirea de la urne de joi arătau deja că partidul antiimigrație al naționalistului Geert Wilders ar urma să câștige șapte din cele 29 de locuri din Adunarea UE, de la zero în 2019, în urma victoriei sale importante de la alegerile naționale de anul trecut.

Partidul său al libertății va fi cu doar unul mai puțin decât locurile combinate ale unei alianțe între Socialiști Democrați și Verzi.

În Belgia, alegătorii vor alege camerele federale și regionale și se preconizează că vor susține în număr record partidul separatist flamand de extremă dreapta Vlaams Belang, deși acesta ar putea fi totuși ținut departe de funcții de alte partide.

Guvernul prim-ministrului Alexander De Croo va rămâne probabil în funcție în calitate de interimar, timp de mai multe luni, până la formarea unei noi coaliții multipartite.

Se preconizează că Partidul Popular European de centru-dreapta va rămâne cel mai mare grup din Parlamentul European, ceea ce plasează candidatul său la șefia Comisiei Europene, actuala președintă a Parlamentului European, Ursula von der Leyen, în pole position pentru a fi numită pentru un al doilea mandat.

Cu toate acestea, ea ar putea avea nevoie de sprijin din partea unor naționaliști de dreapta, cum ar fi Frații din Italia ai premierului italian Giorgia Meloni, pentru a asigura o majoritate parlamentară, ceea ce le-ar oferi lui Meloni și aliaților mai multă influență.

De asemenea, Parlamentul în ansamblu va vota și, de multe ori, va modifica o mulțime de acte legislative așteptate în următorii cinci ani. Schimbarea spre dreapta înseamnă că ar putea fi mai puțin entuziast în ceea ce privește politicile privind schimbările climatice și reformele necesare pentru extinderea UE, în timp ce este entuziast în ceea ce privește măsurile de limitare a imigrației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel