Parlamentul European a alcătuit lista priorităților sale în 2023, se arată într-o postare pe site-ul instituției.
Energia regenerabilă, economia circulară, migraţia şi securitatea online sunt câteva dintre priorităţile Parlamentului European pentru 2023, transmite instituția, potrivit Agerpres.
Cirptomonedele, inteligenţa artificială, semiconductorii şi accesul la date vor fi discutate de PE în 2023. Eurodeputații vor discuta în ianuarie un cadru legal referitor la AI care să aducă o bază comună legală de reglementare pentru domeniu, în linie cu valorile Uniunii Europene. Ei se vor concentra asupra aplicaţiilor specifice şi a posibilelor riscuri.
Adoptarea de reguli privind criptomonedele pentru a-i proteja pe consumatori şi a stabili măsuri împotriva manipulării pieţei şi a infracţionalităţii financiare sunt pe agendă în luna februarie.
Eurodeputaţii vor discuta şi aşa-numitul „Data Act”, care va stabili reguli comune de reglementare a accesului la date atunci când sunt utilizate produse conectate sau servicii adiacente. Aceștia vor să ușureze schimbul de provideri de servicii de stocare în cloud și vor lua măsuri împotriva transferurilor de date internaționale ilegale către acești furnizori de servicii.
În final, PE vrea să se asigure că Uniunea va avea componente esențiale, instrumente și tehnologii pentr ua deveni un lider în domeniu semiconductorilor. Obiectivul este de a contribui la tranziţia digitală şi verde şi de a creşte producţia pentru a evita sincope în lanţul de aprovizionare.
Membrii PE vor discuta în anul care urmează reguli pentru a asigura un proces democratic mai deschis în Uniunea Europeană şi a preveni tentativele de a manipula opinia publică sporind transparenţa publicităţii electorale sponsorizate.
După ce a fost convenită o foaie de parcurs comună asupra migraţiei şi azilului între Parlament şi Consiliu în septembrie 2022, eurodeputaţii vor lucra la propuneri privind noul pact al Comisiei Europene privind migraţia şi azilul. Printre problemele care vor fi abordate se află managementul migraţiei, procedurile de screening, cadrul pentru transferul migranţilor şi procedurile UE privind azilul.
Parlamentul European va continua şi anul viitor să facă eforturi pentru realizarea neutralităţii climatice în Uniunea Europeană, decarbonizând toate sectoarele economiei. Pentru a realiza aceste obiective în cadrul pachetului "Fit for 55", eurodeputaţii vor vota cu privire la noi standarde de emisii de CO2 pentru maşini şi camionete, realizarea unei infrastructuri pentru combustibili alternativi, un nou cadru pentru o piaţă internă a hidrogenului şi reducerea emisiilor de metan şi a gazelor cu efect de seră fluorurate.
De asemenea, se au în vedere noi reguli care să prevină situaţia în care companiile evită reglementările UE privind emisiile mutându-se în altă parte şi obiective mai ambiţioase privind schema de tranzacţionare a certificatelor de emisii (ETS, Emissions Trading System).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News