Parlamentul European, noi reguli pentru desemnarea capilor de listă la alegerile europarlamentare. Simon: ”Alegătorii au nevoie de claritate”

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Europarlamentarii au votat, cu majoritate, noi măsuri care pentru creșterea prezenței la vot la alegerile din iunie 2024.

Europarlamentarii au adoptat, marți, propuneri de  consolidare a dimensiunii democratice a alegerilor europarlamentare din 6-9 iunie 2024 și de promovare a sistemului candidaților principali, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.

Astfel, raportul, care a fost aprobat cu 365 de voturi ”pentru”, 178 ”contra” și 71 de abțineri, solicită măsuri pentru creșterea prezenței la vot la alegerile din iunie 2024, dincolo de cifrele în creștere înregistrate la scrutinul din 2019.

Parlamentul se concentrează pe maximizarea impactului campaniilor electorale, pe procedura post-electorală pentru stabilirea următoarei Comisii Europene și alegerea președintelui acesteia, precum și pe asigurarea faptului că toți cetățenii își pot exercita dreptul la vot.

A doua zi după alegeri

De asemenea, Deputații europeni cer o legătură clară și credibilă între alegerea făcută de alegători și alegerea președintelui Comisiei.

Procesul ar trebui să depindă de asigurarea unei majorități în Parlament, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, spun ei, și că înțelegerile de culise de la Consiliul European ar trebui să înceteze.

Deputații europeni doresc un acord obligatoriu între Parlament și Consiliul European pentru a se asigura că partidele politice europene și grupurile parlamentare încep negocierile privind un candidat comun imediat după alegeri și înainte ca Consiliul European să facă o propunere.

Astfel, candidatul principal al partidului cu cele mai multe locuri în Parlament ar trebui să conducă procesul în prima rundă de negocieri, iar președintele Parlamentului ar trebui să conducă procesul dacă este necesar.

Deputații europeni se așteaptă, de asemenea, ca un ”acord de legislatură” să fie încheiat între partidele și grupurile politice, ca o modalitate de a asigura o majoritate în Parlament, ca bază pentru programul de lucru al Comisiei și ca o garanție, pentru alegătorii europeni, a unei urmări coerente după alegeri.

Creșterea participării și garantarea dreptului la vot

De asemenea, Parlamentul îndeamnă Consiliul să adopte rapid noua lege electorală europeană și noile norme pentru partidele politice și fundațiile europene, astfel încât cel puțin acestea din urmă să fie aplicabile pentru campania din 2024.

Partidele politice naționale și europene ar trebui să își desfășoare campaniile în conformitate cu valorile UE și cu o vizibilitate sporită pentru dimensiunea europeană a alegerilor.

Pentru a se asigura că toți cetățenii UE își pot exercita dreptul de vot, statele membre ar trebui să introducă măsuri pentru facilitarea accesului la informații și la centrele de votare pentru persoanele cu handicap.

Deputații europeni doresc, de asemenea, să încurajeze implicarea cetățenilor europeni din categorii specifice, cum ar fi cei care locuiesc într-un alt stat membru al UE sau într-o țară terță și persoanele fără adăpost.

Alte recomandări urmăresc să protejeze alegerile de interferențe externe și interne prin intermediul unor garanții mai solide și măsuri împotriva dezinformării. Deputații europeni salută acordul la care au ajuns co-legiuitorii cu privire la normele privind transparența și direcționarea publicității politice și recunosc rolul important pe care campania de informare instituțională a Parlamentului, în colaborare cu organizațiile societății civile, îl are în a contribui la dezbaterea asupra problemelor de politică europeană și în a completa campaniile partidelor.

”Alegătorii au nevoie de claritate cu privire la modul în care votul lor afectează alegerea cetățenilor și a politicilor UE. Spre deosebire de 2019, nu trebuie să facem promisiuni pe care nu le putem respecta.

Procesul candidatului cap de listă trebuie să devină din nou credibil. Oricine va fi ales președinte al Comisiei nou formate va trebui să conteze pe sprijinul clar al electoratului și pe o majoritate în Parlament”, a declarat co-raportorul Sven Simon (PPE, Germania), citat în comunicat.

”Am pregătit terenul pentru recomandări adresate partidelor politice europene de a consolida dimensiunea europeană a campaniilor electorale pentru alegerile din 2024.

Trebuie să facem mai vizibile logourile partidelor politice europene și mesajele lor publice. Am dori, de asemenea, să vedem proceduri postelectorale concrete pentru a spori vizibilitatea rolului jucat de partidele politice europene în alegerea președintelui Comisiei și pentru a consolida drepturile electorale ale tuturor cetățenilor europeni”, a afirmat și co-raportorul Domenec Ruiz Devesa (S&D, Spania).

Prin adoptarea acestui raport, Parlamentul susține că răspunde așteptărilor cetățenilor, astfel cum au fost exprimate în mai multe propuneri el Conferinţei privind viitorul Europei privind consolidarea legăturii dintre cetățeni și reprezentanții aleși ai acestora și combaterea dezinformării și a ingerințelor străine.

Citește și: Mihai Tudose a acceptat. Rol pentru europarlamentare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel