Negociatorul-șef al Parlamentului European, Victor Negrescu, a propus un buget pentru anul viitor în valoare de peste 200miliarde de euro.
Raportul europarlamentarului PSD, Victor Negrescu, a fost aprobat în Comisia pentru Bugete din legislativul european, prevede creșteri importante de fonduri europene pentru zona de educație, sănătate, agricultură, cercetare, protecție civilă și securitate. Un aspect important obținut de eurodeputatul român este suplimentarea fondurilor pentru intervențiile de urgență și sprijinirea cetățenilor afectați de inundații și calamități naturale.
“În calitate de negociator-șef al Parlamentului European, obiectivul meu a fost de la bun început sa urmez pașii importanți făcuți la începutul acestui an, atunci când am adoptat orientările politice cu privire la bugetul european anual și să demonstrez ca poziția Parlamentului este una constructivă, puternică și bazată pe argumente realiste pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor și a întări rolul crucial al Parlamentului European ca autoritate bugetară, esențial pentru echilibrul puterilor în UE.
Bugetul european pentru anul 2025 ar trebui sa ajungă la 200 de miliarde de euro în credite de angajament și 153 de miliarde de euro în plăți.
Cea mai importantă sarcină, la începutul muncii de negociere, a fost să identificăm, în pofida constrângerilor bugetare existente, cele mai bune soluții pentru finanțarea ratelor ridicate ale dobânzilor pentru plata împrumuturilor din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, și prioritățile noastre politice pentru bugetul de anul viitor.
Vom proteja acordul la care s-a ajuns în timpul revizuirii Cadrului financiar multianual, vom restabili alocările financiare pentru diferite programe la nivelul potrivit și solicităm o creștere a alocărilor pentru programele emblematice ale UE, pe care le considerăm esențiale în contextul actual.
Prin urmare, aș dori să subliniez sprijinul puternic pentru mai multe resurse necesare pentru programele noastre destinate educației și tinerilor, pentru cele legate de sănătate, agricultură și cercetare, pentru apărare, dezvoltarea infrastructurii, protecția frontierelor și acțiune externă.
În acest sens, ne-am dori să vedem o creștere de 70 de milioane de euro pentru Erasmus (pe lângă solicitarea restabilirii celor 300 milioane de euro tăiate de Consiliu), o creștere de 110 de milioane pentru programul EU4Health și clusterul Sănătate al programului Horizon Europe, și o creștere de 96 de milioane de euro pentru programele agricole.
Aceste priorități se reflectă în mod clar în cifre, dar și în modul consecvent și coerent în care am abordat cererile și ne-am apărat poziția” a explicat eurodeputatul român în intervenția sa din Comisia pentru Bugete a Parlamentului European.
Reprezentantul României în Parlamentului European, Victor Negrescu, a reușit să includă în poziția comună a legislativului european privind bugetul UE sume importante pentru sprijinirea fermierilor, IMM-urilor și tinerilor, dar și prevederi concrete privind aderarea țării noastre la spațiul Schengen pe cale terestră sau transferul drepturilor sociale dintr-o țară în alta a Uniunii Europene pentru a facilita reîntoarcerea acasă a românilor din diaspora cu stagii de cotizare și beneficii sociale în străinătate.
“În ceea ce mă privește, în calitate de negociator-șef, aș dori să le mulțumesc colegilor mei pentru sprijinul pe care mi l-au acordat pentru câteva dintre prioritățile mele cheie, în mod special asistența tehnică pentru statele membre, menită să accelereze implementarea programelor UE, dimensiunea socială și coordonarea drepturilor sociale pentru românii din diaspora, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen pe cale terestră, sau programele legate de IMM-uri, tineri, Parteneriatul Estic și Republica Moldova, fermieri și zonele rurale și montane.
Mă bucur în mod deosebit că am primit sprijinul dumneavoastră și pentru lupta împotriva corupției și pentru mecanismele și instituțiile antifraudă, cât și pentru mecanismul de protecție civilă și programele de solidaritate care ajută statele membre și regiunile afectate de dezastre naturale.
Parlamentul European solicită, de exemplu, o majorare de 42 de milioane de euro pentru mecanismul de protecție civilă.
Împreună, am reușit, de asemenea, să includem în propunerea noastră mai multe proiecte pilot și acțiuni pregătitoare propuse de membrii Parlamentului European. În total, peste 104 de milioane euro în credite de angajament au fost alocate pentru mai mult de 33 de inițiative” a detaliat europarlamentarul social-democrat.
Cu această ocazie a fost aprobat și un proiect pilot susținut de eurodeputatul român dedicat stimulării proiectelor locale și regionale în cadrul noului program de regenerare urbană și culturală - Bauhaus european - în valoare de 1,5 milioane de euro. Astăzi, europarlamentarul Victor Negrescu este reprezentantul din Parlamentul European cu cele mai multe proiecte pilot aprobate, în valoare de peste 100 milioane de euro.
Raportul privind bugetul UE și rezoluția Parlamentului European coordonate de vicepreședintele legislativului european, Victor Negrescu, urmează să fie aprobate în a doua sesiune plenară a legislativului european din octombrie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu