Parlamentul European respinge propunerea extremei drepte de a dezbate împușcarea lui Trump

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Parlamentul European a respins propunerea extremei drepte de a discuta despre tentativa de asasinare a lui Donald Trump și despre creșterea violenței politice. Propunerea a fost respinsă cu 337 de voturi împotrivă, 119 pentru și 15 abțineri. 

Grupul Patrioții pentru Europa a solicitat o dezbatere despre împușcarea lui Trump și a cerut adoptarea unei rezoluții care să condamne violența. Propunerea a fost respinsă cu 337 de voturi împotrivă, 119 pentru și 15 abțineri, potrivit Politico.

Un alt grup de extremă dreaptă, Europa Națiunilor Suverane, a votat în favoare, la fel ca grupul conservator european de dreapta radicală, Conservatorii și Reformiștii Europeni, din care fac parte și europarlamentarii prim-ministrului italian Giorgia Meloni.

"Astăzi, în Parlamentul European, Patrioții pentru Europa au propus o dezbatere despre tentativa de asasinare a fostului președinte american Donald Trump și despre creșterea violenței politice în Europa, dar grupurile tradiționale au respins această propunere.” a scris grupul Patrioții pe rețelele de socializare. Patrioții pentru Europa s-au format luna trecută și reprezintă al treilea cel mai mare grup din Parlamentul European. Grupul include europarlamentari din partidele lui Viktor Orbán și Marine Le Pen.

Grupurile de centru-dreapta Partidul Popular European, Socialiștii și Democrații, liberalul Renew Europe, Verzii și Stânga au votat împotriva dezbaterii privind tentativa de asasinare. Este normal ca aceste grupuri să respingă propunerile de dezbatere ale forțelor de extremă dreaptă, ca parte a așa-numitului cordon sanitar care le menține în afara procesului de luare a deciziilor.

"Nu vom oferi o platformă inamicilor democrației, considerăm că un cordon sanitar este necesar pentru toate grupurile de extremă dreaptă din Parlament pentru a preveni ca pozițiile lor antidemocratice să devină mainstream,” a declarat Martin Schirdewan, copreședintele grupului Stânga.

"Aveam un acord între grupurile politice să nu adăugăm nicio dezbatere în această sesiune plenară, în afara sprijinului pentru Ucraina,” a declarat un purtător de cuvânt al PPE.

"Majoritatea de stânga-liberală a Parlamentului European nu dorește să condamne tentativa de asasinare a lui Donald Trump,” a scris pe rețelele de socializare, după vot, Kinga Gál, prim-vicepreședinte al grupului și europarlamentar din partea partidului Fidesz al lui Orbán. "Ei refuză să ia atitudine împotriva violenței comise împotriva politicienilor patrioți.”, a mai adăugat el.

Europarlamentarul belgian de extremă dreaptă și membru al grupului Patrioții, Tom Vandendriessche, și-a exprimat, de asemenea, indignarea față de respingerea propunerii. "Indignarea față de atacurile asupra democrației pare a fi destul de selectivă în Parlamentul European,” a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel