Planul Parlamentului European de a avea propriul hotel la Strasbourg nu i-a plăcut multor europarlamentari, care au spus că necesitatea unei astfel de mișcări este ”îndoielnică” și că procesul decizional implicat este lipsit de transparență.
Miercuri, Brussels Playbook a dezvăluit că Roberta Metsola, președintele Parlamentului, ia în calcul transformarea în hotel a unei clădiri deținute de instituție.
Într-o scrisoare din 8 februarie către premierul francez de atunci, Jean Castex, văzută de Politico, Metsola a salutat ideea ”înființării unui hotel în clădirea Salvador de Madariaga”, care face parte din portofoliul imobiliar al Parlamentului de la Strasbourg.
Însă europarlamentarii de centru-stânga, socialiști și democrați și din grupul Verzilor au spus că nu sunt convinși că Parlamentul chiar are nevoie de o clădire nouă la Strasbourg sau că ar trebui să transforme una dintre proprietățile sale existente într-un hotel.
Deputații europeni, personalul lor, jurnaliștii, lobbyiștii și alții se deplasează la Strasbourg, sediul legal al Parlamentului European în temeiul tratatelor UE, timp de câteva zile pe lună pentru sesiuni plenare, rezervând hotelurile orașului în acest proces.
Franța susține propunerea Robertei Metsola să cumpere un alt imobil de prim rang în Strasbourg, întocmai pentru a consolida locul orașului ca și capitală a UE: clădirea Osmose recent finalizată.
Planul de a transforma clădirea Salvador de Madariaga într-un hotel ar întări argumentul ca Parlamentul să cumpere Osmose și să mute birourile acolo.
Cu toate acestea, vicepreședintele Comisiei pentru bugete din partea Verzilor, Rasmus Andresen, a declarat pentru Playbook că ”acordul este foarte discutabil”.
Întrebat de ce deputații verzi s-au abținut săptămâna trecută în timpul unui vot pentru a împiedica achiziționarea Osmose, Andresen a spus că grupul dorește să aștepte ca Parlamentul să prezinte o analiză care să explice raționamentul din spatele propunerii: ”Până acum, nu am auzit niciun argument care să mă fi convins că avem nevoie de o clădire nouă”.
Nils Ušakovs de la S&D a criticat administrația Parlamentului pentru ceea ce el a descris drept o lipsă de transparență. În timp ce comisia de buget trebuia să decidă asupra achiziției, Ušakovs a spus: ”Nu avem informații, avem doar estimări... Cum putem lua decizii dacă trebuie să ne facem presupuneri profesioniste citind ziarele franceze despre ceea ce se întâmplă cu afacerea asta? Nu așa ar trebui să funcționeze”.
Administrația Parlamentului a fost însărcinată să efectueze o analiză externă privind necesitatea achiziționării unei noi clădiri – pe care o va lansa la jumătatea lunii noiembrie. Biroul Parlamentului, format din Metsola, cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului şi cei cinci ”interogatori” care sunt aleşi să supravegheze chestiunile administrative şi financiare, va discuta despre achiziţie în decembrie.
Citește și:
Procesul nu este încă încheiat și vor fi necesare negocieri ulterioare cu Consiliul European și Comisia Europeană, dar aleșii statelor membre au reușit să extindă, în acest moment, propunerea de regulament conturată de executivul condus de Ursula von der Leyen.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu