Camera Deputaţilor şi Senatul sunt convocate, vineri, 1 septembrie, în cea de a doua sesiune parlamentară ordinară a anului, printre priorităţile legislative fiind mai multe proiecte aşteptate de la Guvern.
În prima zi a sesiunii, cele două Camere se vor întruni în şedinţe separate pentru a alege membrii Birourilor permanente - vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii -, la propunerea grupurilor parlamentare, conform algoritmului politic.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a convocat Biroul permanent pentru vineri, la ora 11.00, urmând ca de la ora 11.30 grupurile parlamentare să se întrunească fiecare într-o şedinţă.
La Camera Deputaţilor, Biroul permanent a fost convocat la ora 10.30. Şedinţele în plen vor avea loc de la ora 12.00. În această sesiune, Senatul şi Camera Deputaţilor trebuie să se pronunţe atât asupra proiectelor restante din sesiunile precedente, asupra iniţiativelor legislative depuse de parlamentari, cât şi asupra proiectelor şi ordonanţelor care vin de la Guvern.
Senatorii îşi vor îndrepta atenţia, printre altele, asupra unor acte normative care nu au fost finalizate în sesiunea trecută, printre care propunerea legislativă pentru modificarea Legii administraţiei publice locale 215/2001, iniţiată de PSD, potrivit căreia hotărârile referitoare la patrimoniul unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) să fie adoptate de consiliile locale şi judeţene cu votul majorităţii simple a consilierilor în funcţie. Un alt proiect pentru care Comisiile de specialitate au acordat raport favorabil cu amendamente, dar care nu a intrat în dezbaterea plenului din cauza disputelor generate este cel iniţiat de parlamentarii UDMR prin care ziua de 15 martie este consacrată ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, urmând ca angajaţilor maghiari să li se acorde o zi liberă pentru a participa la manifestări.
Traseul legislativ al iniţiativei cetăţeneşti privind redefinirea familiei în Constituţie, adoptată de Camera Deputaţilor, nu a fost finalizat în Senat. Proiectul de act normativ va fi dezbătut de Senat în sesiunea din toamnă, preşedintele acestui for, Călin Popescu-Tăriceanu, estimând, la sfârşitul lunii mai, că referendumul pentru această revizuire a Legii fundamentale se va organiza tot în toamnă. Deşi procedura de alegere a doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM a fost demarată în noiembrie 2016 şi reluată pe 13 martie 2017, Senatul nu a decis încă în privinţa numirii celor două persoane în CSM. Astfel, Camera superioară a Parlamentului trebuie să ia o decizie, în această sesiune, în privinţa celor două funcţii din CSM, în prezent fiind 12 persoane care şi-au depus candidatura.
De asemenea, senatorii trebuie să se pronunţe şi asupra solicitării DNA privind încuviinţarea urmăririi penale faţă de senatorul Viorel Ilie, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News