Parlamentul olandez a votat joi seara târziu pentru a aproba poziţia guvernului ţării în favoarea aderării Bulgariei ca membru cu drepturi depline la spaţiul fără frontiere Schengen, a declarat vineri jurnaliştilor ministrul bulgar de interne, Kalin Stoianov.
Potrivit lui Stoianov, poziţia Austriei este singurul obstacol rămas în ceea ce priveşte candidatura Sofiei la Schengen. Discuţii foarte intense sunt în curs de desfăşurare între Bulgaria şi Austria, precum şi între România şi Austria, a spus Stoianov. La negocieri participă instituţiile UE angajate în acest proces. Ministrul şi-a exprimat speranţa că Austria va lua o decizie în zilele următoare.
'Acest lucru se va întâmpla cu greu înainte de Anul Nou. Ceea ce contează pentru noi este să avem o decizie din partea Austriei, este mai puţin important dacă aceasta vine înainte sau după Anul Nou', a comentat el. Reacţii Premierul Nikolai Denkov a declarat că, într-un fel, decizia Olandei era aşteptată, iar acum Bulgaria are o poziţie mai bună pentru a negocia cu Austria în vederea luării deciziei finale privind aderarea ţării la Schengen.
Comentând apelul preşedintelui Rumen Radev către guvern de a asigura aderarea deplină a Bulgariei la Schengen până în ajunul Anului Nou, Denkov a declarat că negocierile sunt în curs de desfăşurare şi că acestea se vor încheia într-un mod care să ţină cont de preocupările Austriei, deoarece această ţară are o problemă gravă legată de migraţie. 'Orice apeluri de natură generală nu ajută deloc în acest moment.
Negocierile necesită delicateţe, calm şi argumente care să fie auzite de cealaltă parte. Dacă [aderarea Bulgariei la Schengen] ar fi fost atât de uşor de făcut, cabinetul interimar ar fi trebuit să o facă anul trecut', a subliniat Denkov. Orice comentarii de genul 'ce s-ar fi putut întâmpla' nu mai contează acum, a adăugat el. Maria Gabriel, vicepremier şi ministru de externe:
'Salut decizia Parlamentului olandez de a aproba aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen. Aş dori, de asemenea, să îi mulţumesc premierului [olandez] Mark Rutte şi guvernului său, care au înaintat propunerea săptămâna trecută. Sunt convinsă că această acţiune este în interesul nu numai al nostru şi al vecinului nostru nordic, ci şi al întregii Uniuni Europene'.
Liderul GERB, Boiko Borisov, a declarat că 'datorită eforturilor comune avem [...] progrese uriaşe în ceea ce priveşte Schengen cu Olanda şi un plan foarte clar pentru Austria, în urma planului de migraţie pe care l-am adoptat joi'. Potrivit lui Borisov, Olanda şi-a respectat angajamentul şi a oferit Bulgariei o şansă uriaşă.
'Dacă nu am fi modificat Constituţia în acest fel, ceea ce era şi o cerinţă, Parlamentul olandez nu ar fi luat o astfel de decizie', a subliniat Borisov. El a precizat că vicepremierul Maria Gabriel a informat Ungaria că decizia de eliminare a taxelor pentru Balkan Stream a fost deja promulgată în Monitorul Oficial. 'Sunt convins că şi ei ne vor sprijini', a adăugat Borisov.
El a mai spus că există o singură cerinţă din partea Austriei - să protejeze frontiera. 'Pentru că am făcut-o şi ştiu că se poate face, nu sunt îngrijorat', a spus Borisov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News