Parlamentarii polonezi au adoptat un proiect de lege vineri pentru a crea o comisie care să analizeze influenţa rusă în ţară, despre care opoziţia spune că este o încercare a guvernului de a lansa o vânătoare de vrăjitoare împotriva adversarilor politici într-un an electoral, relatează Reuters.
Naţionaliştii la putere din formaţiunea Lege şi Justiţie (PiS) afirmă că partidul liberal de opoziţie Platforma Civică (PO) a permis Poloniei să devină periculos de dependentă de combustibili fosili ruşi când PO a fost în guvern din 2007 până în 2015, ridicând semne de întrebare dacă membrii PO erau sub influenţa Moscovei. PO respinge aceste critici şi figuri din opoziţie au numit proiectul de lege 'Lex Tusk', folosind termenul latin pentru 'lege'.
Ei spun că aceasta urmăreşte eliminarea liderului PO şi fost prim-ministru Donald Tusk de pe scena politică înaintea alegerilor programate pentru octombrie sau noiembrie. Proiectul de lege a fost adoptat cu 234-219 voturi, cu o abţinere.
'Vrem ca legea asupra comisiei de examinare a influenţei ruse să intre în vigoare şi comisia să poată lucra, a declarat joi purtătorul de cuvânt al PiS, Rafal Bochenek. 'Dacă dl Donald Tusk are ceva pe conştiinţă (...), ar trebui să-i fie frică', a adăugat el.
Ideea de a forma o comisie care să analizeze influenţa rusă în Polonia a fost, de fapt, prima dată susţinută de Tusk în 2022. Comisia ar urma să investigheze perioada 2007-2022 şi să aibă puterea de a interzice persoanelor găsite că au acţionat sub influenţa rusă accesul la informaţii clasificate sau să lucreze în roluri unde ele sunt responsabile pentru fonduri publice timp de zece ani, descalificându-le efectiv din funcţia publică.
Membrii săi ar fi aleşi de parlament, acolo unde PiS poate comanda o majoritate restrânsă. Ombudsmanul polonez pentru drepturile omului, Marcin Wiacek, a declarat că proiectul de lege este neconstituţional şi ar însemna că un organism public administrativ ar îndeplini funcţii ce ar trebui rezervate instanţelor de judecată. Camera superioară a parlamentului polonez, Senatul, a respins proiectul, poziţie ce a fost susţinută de o comisie parlamentară miercuri. Proiectul ar trebui să fie semnat de preşedintele Andrzej Duda pentru a deveni lege, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu