Cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, Parlamentul României va sta luminat în culoarea Naţiunilor Unite, albastru, în noaptea de 20 iunie, începând cu ora 22,00, informează un comunicat de presă.
Biroul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a organizat această acţiune pentru a atrage atenţia asupra celor circa 10 milioane de refugiaţi din toată lumea, relatează Agerpres.
Tot de Ziua Mondială a Refugiatului, UNHCR lansează "Campania 1", dezvoltată pe sloganul '1 refugiat fără speranţă este prea mult'. Campania îndeamnă pe oricine să facă măcar "1 faptă", să se documenteze sau să-i înveţe pe alţii despre ce înseamnă a fi refugiat, să doneze, ori să facă voluntariat. TAROM şi SalesExpress sunt primele companii române care s-au implicat în această campanie, acceptând ca mesajul înregistrat de Ambasadorul UNHCR al Bunăvoinţei, Angelina Jolie, să fie difuzat pe monitoarele prezente pe aeronavele TAROM şi autobuzele RATB din Bucureşti. UNHCR face apel la media să susţină campania prin intermediul paginilor lor de web şi al blogurilor.
În Capitală, UNHCR România susţine concertul 'Exodus: Path to Freedom', organizat de Johnny King, cântăreţ refugiat în România, care va avea loc pe data de 19 iunie, în Wings Club Bucureşti, la orele 21,00.
Având în vedere faptul că anul acesta UNHCR împlineşte 60 de ani de activitate de protecţie a refugiaţilor, birourile sale din Europa, împreună cu Magnum Photos, au lansat proiectul "60 de ani, 60 de vieţi", în cadrul căruia sunt prezentaţi 60 de refugiaţi în diferite state europene. România este şi ea prezentă, prin intermediul lui Mwinga mi Lema, refugiat în ţara noastră din 1991.
Anul trecut în România au fost depuse 1.038 de solicitări de azil, majoritatea venind din Afganistan (134), Moldova (124), China (85) şi Turcia (78). Dintre aceştia, 123 au primit o formă de protecţie (statut de refugiat sau protecţie subsidiară), cei mai mulţi din Myanmar şi Afganistan. Din 1991 până în ianuarie 2011, aproape 20.000 de solicitanţi de azil au fost înregistraţi în România, dintre care aproximativ 3.200 primind o formă de protecţie.
Ziua Mondială a Refugiatului a început să fie sărbătorită în fiecare an pe 20 iunie, odată cu adoptarea de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a Rezoluţiei 55/76, în cadrul celei de-a 81-a sesiuni, pe data de 4 decembrie 2000.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu