Parlamentul României interzice centralele de apartament. Legea merge la promulgare

Sursa Foto: Freepik
Sursa Foto: Freepik

Parlamentul României a adoptat un proiect de lege care interzice centralele de apartament, acesta urmând să fie promulgat. Deputații au aprobat, decizional, modificarea și completarea Legii 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, reglementările aducând clarificări importante și noi cerințe pentru sistemele de încălzire.

Proiectul de lege vizează clarificarea unor termeni utilizați în lege, introducerea noțiunii de raport privind cerințele minime de conformare a unei clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero (raport nZEB), și completarea informațiilor din certificatul de performanță energetică, incluzând stabilirea clasei de performanță energetică în funcție de consumul specific de energie primară și cantitatea de emisii echivalente CO².

Sisteme de încălzire permise

Noile sisteme de încălzire acceptate conform legii includ:

  • Sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse regenerabile;
  • Sisteme de cogenerare/trigenerare;
  • Racordarea la rețelele urbane de încălzire sau răcire;
  • Pompe de căldură, panouri termice și/sau electrice solare, centrale eoliene și sisteme combinate;
  • Schimbătoare de căldură sol-aer;
  • Recuperatoare de căldură;
  • Orice combinație a acestor opțiuni.

Obiectivele Legii

Principalele obiective ale legii sunt:

  • Creșterea performanței energetice a clădirilor prin proiectarea și reabilitarea lor;
  • Informarea corectă a proprietarilor/administratorilor clădirilor prin certificatul de performanță energetică;
  • Economisirea energiei și decarbonarea clădirilor;
  • Îmbunătățirea cadrului urban construit și protecția mediului;

Cerințe pentru clădiri noi

Pentru clădirile noi sau ansamblurile de clădiri noi, certificatul de urbanism emis de către autoritățile administrației publice competente va solicita, pe lângă respectarea cerințelor minime de performanță energetică, și raportul de conformare nZEB. De asemenea, documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții va trebui să includă acest raport.

Evaluarea sistemelor tehnice

La instalarea, înlocuirea sau modernizarea unui sistem tehnic existent al unei clădiri, evaluarea funcțională corectă a sistemului modificat va fi efectuată de experți atestați de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Rezultatele vor fi transmise proprietarului sau administratorului clădirii sub forma unui raport de expertiză tehnică.

Reglementări tehnice

Nivelul consumului total de energie primară pentru clădirile cu consum de energie aproape egal cu zero se stabilește prin reglementări tehnice. Utilizarea energiei din surse regenerabile trebuie să reprezinte 30% din consumul total de energie primară, conform metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor.

Inspecții periodice

Pentru a asigura funcționarea eficientă a sistemelor de încălzire, se vor efectua inspecții periodice la intervale de doi ani pentru părțile accesibile ale acestor sisteme, având o putere nominală utilă de peste 70 kW.

Promulgare imediată

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 11 martie, iar Camera Deputaților a votat decisiv pentru adoptarea lui. Următorul pas este promulgarea de către președintele Klaus Iohannis. Această lege reprezintă un pas important în direcția economisirii energiei și protecției mediului în România, impunând noi standarde pentru performanța energetică a clădirilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel