Parlamentul Rusiei, undă verde pentru testele nucleare. Planul lui Putin

FOTO: Alexander Antropov/ Pixabay
FOTO: Alexander Antropov/ Pixabay

Rusia retrage, marți, ratificarea Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare din cauza atitudinii iresponsabile a Statelor Unite în ceea ce privește securitatea globală, a declarat Viacheslav Volodin, președintele Camerei Inferioare a parlamentului rus, citat de Reuters.

Parlamentul rus va discuta retragerea ratificării mai târziu în cursul zilei de marți.

Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la anunțul unui emisar rus referitor la intenția Moscovei de a retrage ratificarea unui tratat din 1996 care interzicea testarea armelor nucleare.

Mihail Ulyanov, reprezentantul Rusiei la Organizația Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare (CTBTO), a declarat vineri că Moscova va revoca ratificarea acestui acord.

Acest anunț al lui Ulyanov a adăugat combustibil la tensiunile dintre cele mai mari puteri nucleare din lume, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina și a sprijinului militar acordat de SUA Kievului.

Ulyanov a scris pe rețelele sociale că "Rusia intenționează să retragă ratificarea (care a avut loc în 2000) a Tratatului Cuprinzător de Interzicere a Testelor Nucleare [CTBT]".

"Aceasta are drept scop obținerea unei poziții egale cu SUA, care au semnat tratatul, dar nu l-au ratificat. Revocarea nu implică intenția de a relua teste nucleare", a explicat el.

Deși SUA au semnat, dar nu au ratificat CTBT, ele au respectat un moratoriu asupra testelor nucleare cu explozii de arme din 1992.

În răspuns la anunțul Rusiei, Departamentul de Stat al SUA a declarat că este "îngrijorat" de această mișcare.

"Suntem îngrijorați de comentariile Ambasadorului Ulyanov la Viena astăzi", a transmis un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA într-o declarație de presă.

"Un astfel de demers al oricărui stat parte pune în mod nejustificat în pericol normele globale împotriva testelor nucleare cu explozii", a subliniat Departamentul de Stat.

Departamentul a mai adăugat că Rusia nu ar trebui să recurgă la "controlul armelor și retorica nucleară iresponsabilă în încercarea nereușită de a presa alte state", lăsând să se înțeleagă că intenția Moscovei de a retrage ratificarea tratatului ar avea ca scop exercitarea presiunii asupra SUA și altor țări care sprijină Ucraina în confruntarea cu forțele ruse.

Declarația lui Ulyanov a venit cu o zi după ce președintele rus, Vladimir Putin, a sugerat că Moscova ar putea să-și revizuiască ratificarea tratatului.

La o discuție cu experți în afaceri externe, Putin a remarcat că SUA au semnat, dar nu au ratificat tratatul de interzicere a testelor nucleare din 1996, în timp ce Rusia l-a semnat și ratificat. Putin a sugerat că Rusia ar putea să-și ajusteze poziția pentru a se alinia cu cea a SUA.

"Teoretic, am putea retrage ratificarea", a menționat el. "Depinde de membrii Dumei de Stat."

Putin a mai spus că, deși unii au discutat despre necesitatea ca Rusia să efectueze teste nucleare, el încă nu și-a format o opinie clară cu privire la acest subiect.

"Încă nu sunt hotărât dacă este necesar pentru noi să efectuăm teste sau nu", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel