Parlamentul Federației Ruse va lua în considerare revocarea ratificării tratatului de interzicere a testelor nucleare, potrivit președintelui acestuia.
Conducerea parlamentului rus va lua în considerare revocarea ratificării Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT), la prima sa întâlnire, a declarat vineri președintele parlamentului Vyacheslav Volodin, potrivit Reuters.
Comentariile lui Volodin au venit după ce președintele Vladimir Putin a susținut joi posibilitatea ca Rusia să reia testele nucleare și a subliniat că Senatul Statelor Unite nu a ratificat încă CTBT.
O reluare a testelor nucleare de către Rusia șau SUA ar fi profund destabilizatoare într-un moment în care tensiunile dintre cele două țări sunt mai mari decât oricând de la criza rachetelor din Cuba din 1962.
Putin a declarat joi că doctrina nucleară a Rusiei nu are nevoie de actualizare, dar că nu este încă pregătit să spună dacă Rusia trebuie sau nu să reia testele nucleare.
Șeful Kremlinului a spus că Rusia ar trebui să analizeze revocarea ratificării Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT), deoarece Statele Unite l-au semnat, dar nu l-au ratificat.
„Situația din lume s-a schimbat”, a spus președintele parlamentului, Viaceslav Volodin. „Washington și Bruxelles au declanșat un război împotriva țării noastre”, a adăugat el..
„La următoarea reuniune a Consiliului Dumei de Stat, vom discuta cu siguranță problema revocării ratificării Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare”, a spus Volodin.
Rusia, care a moștenit armele nucleare ale Uniunii Sovietice, are cel mai mare depozit de focoase nucleare din lume.
În cele cinci decenii dintre 1945 și Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare din 1996, au fost efectuate peste 2.000 de teste nucleare, 1.032 dintre acestea de către Statele Unite și 715 dintre acestea de către Uniunea Sovietică, potrivit Națiunilor Unite.
Uniunea Sovietică a testat ultima dată în 1990, iar SUA în 1992.
CITEȘTE ȘI - Putin s-a oferit să reia livrările de gaz către Germania prin Nord Stream 2
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu