Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, luni, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.
UPDATE
Plenul reunit a votat proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor.
S-au înregistrat 382 de voturi 'pentru', 3 abțineri, iar 3 parlamentari au fost prezenți și nu au votat.
UPDATE
Proiectul care elimină pensiile parlamentarilor este unul aşteptat de români, acesta fiind urmat şi de altele, a declarat marţi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis.
'Ştiu că e foarte greu pentru cei din Opoziţie să admită faptul că trebuie să voteze proiectul PSD, al actualei majorităţi de la guvernare, de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari. Ştiu că e dureros, dar aşa se întâmplă. În urmă cu doar 11 zile, premierul desemnat la acea dată, astăzi învestit, anunţa că acest Guvern şi actuala majoritate va implementa reforme şi va investi în economie. Începem astăzi, la doar 11 zile, cu prima reformă serioasă a pensiilor - pensiile parlamentarilor - pe care nu le impozităm, nu le diminuăm, pur şi simplu le eliminăm. Le adăugăm şi pe cele care sunt în plată şi pe cele care ar fi putut să intre în plată dacă nu era această lege, astfel având legitimitatea să facem ceea ce vom face astăzi, mâine şi poimâine mai târziu - vom impozita şi vom elimina mai mulţi beneficiari ai a pensiilor speciale', a afirmat Simonis, în plenul reunit al Parlamentului. Potrivit acestuia, există şansa 'unui lucru pe care românii îl aşteaptă de mult, Parlamentul dovedind că este un partener loial al guvernului, atunci când vorbim de aşteptările românilor'.
'Jaloanele din banii din PNRR sunt o prioritate şi vor fi o prioritate în continuare. Putem spune că această săptămână este 'săptămâna albă', ea este o săptămână de foc în care vom adopta multe, multe legi, dar putem spune că este 'săptămâna albă', pentru că foarte multe legi importante, dar şi importante jaloane PNRR vor fi adoptate. Pensiile speciale, cumulul pensiei cu salariul, restanţele din PNRR sunt nişte priorităţi, iar foarte mult timp nu mai avem. Românii s-au săturat de politicieni care se ceartă şi de aceea trebuie să venim cu soluţii', a susţinut social-democratul. El a arătat că parlamentarii care critică astăzi proiectul de lege au spus că au depus o iniţiativă de eliminare a pensiilor parlamentarilor după ce au plecat de la guvernare. 'La guvernare n-aţi scos un cuvânt de pensiile speciale ale nimănui, nici când aţi susţinut guvernul Orban, nici când aţi fost dumneavoastră implicaţi în Cabinet. De asemenea, o întrebare extrem de serioasă se ridică: De ce Dumnezeu nu aţi spus în jaloanele PNRR eliminarea pensiilor parlamentarilor? Nu există o astfel de prevedere în jaloanele PNRR. Oare pentru că aţi vrut să le păstraţi? Nu există', a arătat deputatul PSD.
Alfred Simonis a mai punctat că 'sunt nişte chestiuni care frizează logica', cu referire la acuzele că PSD ar fi copiat proiectul. 'Păi, dacă l-am copiat, deşi sunt două articole care se abrogă, ce Dumnezeu poţi să copiezi sau ce poţi să scrii altfel, când trebuie să abrogi articolul 49 şi 50 din Statut? Ce-i copiat aici? Că ai două articole pe care le abrogi. Dar, dacă l-am copiat (...), cum să fie neconstituţional? L-aţi făcut dumneavoastră neconstituţional, astfel încât parlamentarii să rămână cu pensii? Că sunt nişte chestiuni care frizează logica', a susţinut el.
UPDATE:
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat, luni, în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, că votul acordat pentru eliminarea pensiilor parlamentarilor are 'o semnificaţie aparte' pentru întreaga clasă politică, mesajul fiind că reforma pensiilor speciale este începută prin propriul exemplu. 'Votul de azi are o semnificaţie aparte pentru întreaga clasă politică. Mesajul lui este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înşine. Arătăm în acest fel că avem voinţa şi determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, înainte de a face acelaşi lucru cu alte categorii de pensii speciale. După cum ştiţi, reforma pensiilor speciale este un obiectiv al actualei coaliţii, pe care l-am asumat public şi prin programul de guvernare. Vrem să realizăm acest obiectiv din două mari motive. În primul rând, pentru că o astfel de reformă ar aşeza sistemul de pensii din ţara noastră pe baze corecte, cu reguli unitare, aplicabile tuturor. Asta ne va permite să avem un sistem de pensii echitabil şi sustenabil pe termen lung. Un alt motiv important al acestei reforme este determinarea de a accesa toate fondurile din PNRR', a spus, Ciucă, în plenul Parlamentului.
Potrivit preşedintelui Senatului, 'România nu îşi poate permite să piardă aceste fonduri', iar angajamentul coaliţiei de guvernare este să realizeze toate jaloanele şi reformele, inclusiv cea a pensiilor speciale, astfel încât să utilizeze toţi banii pe care îi avem la dispoziţie.
'Dincolo, însă, de acest angajament, poziţia PNL, ştiţi bine, a fost una constantă şi consecventă pe acest subiect. Am avut de-a lungul timpului mai multe demersuri pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, pe care le-am asumat public. Deşi aceste iniţiative nu au ajuns să fie aplicate, ele au arătat, fără putinţă de tăgadă, că PNL doreşte implementarea lor. Iată de ce nu putem fi decât solidari cu demersul de faţă şi să votăm în favoarea lui. Pentru noi, liberalii, nu este importantă paternitatea acestui proiect, ca să răspund în acest fel argumentului Opoziţiei, ci care sunt efectele lui. Iar aceste efecte nu sunt decât benefice: pentru credibilitatea Parlamentului, pentru sistemul de pensii din România şi pentru societatea noastră, în ansamblu', a adăugat Ciucă. El a subliniat că 'mesajul profund al votului de azi, ca şi a reformei pensiilor speciale pe care urmează să o votăm, este că vrem să aşezăm societatea şi instituţiile statului pe reguli unitare şi pe valori comune, care să fie respectate şi urmate de toţi, fără excepţii. Asta ne va permite să avem o societate mai unită şi, în final, mai competitivă'.
'Sigur, nu va fi uşor, iar procesul va fi unul de durată. Dar opţiunea noastră este, în mod sigur, una corectă faţă de România şi faţă de toţi românii. Fac, aşadar, un apel către Opoziţie să renunţe la retorica politicianistă şi să voteze această iniţiativă legislativă, solidar cu actuala majoritate parlamentară. Să le arătăm românilor că suntem responsabili şi că, în momente importante cum este şi acesta de azi, avem puterea să punem interesul public mai presus decât interesul de partid. Numai aşa, prin acţiunile noastre, vom putea reclădi încrederea în clasa politică şi în instituţiile statului', a mai spus Ciucă.
UPDATE:
Şedinţa este condusă de preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis. Şedinţa a fost deschisă cu intonarea imnului naţional, cu ocazia Zilei Drapelului.
Pe ordinea de zi a şedinţei comune a Parlamentului de luni se află şi solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea participării Armatei României la Operaţiunea Interflex a Marii Britanii cu până la 30 de militari, instructori şi personal de stat major.
De asemenea, agenda şedinţei mai cuprinde informările şefului statului cu privire la aprobarea intrării, staţionării şi operării detaşamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO, cu privire la aprobarea participării Ministerului Afacerilor Interne la Misiunea Uniunii Europene în Armenia, pe parcursul anului 2023, aprobarea participării Armatei României la Misiunea Uniunii Europene de parteneriat militar în Niger (EUMPM NE), precum şi cu privire la aprobarea creşterii participării Armatei României la operaţia EUFOR Althea, în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina, începând cu luna octombrie. Totodată, pe ordinea de zi se află şi modificări în componenţa unor grupuri parlamentare de prietenie şi comisii permanente comune.
Știrea inițială:
Proiectul, iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul abrogării dispoziţiilor capitolului XI care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii. Joi, Comisia comună pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a dat un raport de adoptare a proiectului, înregistrându-se 8 voturi 'pentru' şi o abţinere.
Pe ordinea de zi a şedinţei comune a Parlamentului de luni se află şi solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea participării Armatei României la Operaţiunea Interflex a Marii Britanii cu până la 30 de militari, instructori şi personal de stat major.
De asemenea, agenda şedinţei mai cuprinde informările şefului statului cu privire la aprobarea intrării, staţionării şi operării detaşamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO, cu privire la aprobarea participării Ministerului Afacerilor Interne la Misiunea Uniunii Europene în Armenia, pe parcursul anului 2023, aprobarea participării Armatei României la Misiunea Uniunii Europene de parteneriat militar în Niger (EUMPM NE), precum şi cu privire la aprobarea creşterii participării Armatei României la operaţia EUFOR Althea, în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina, începând cu luna octombrie 2023.
Totodată, pe ordinea de zi se află şi modificări în componenţa unor grupuri parlamentare de prietenie şi comisii permanente comune.
Citește și - Eliminare pensii de serviciu parlamentari. Nicolicea anunță ca va contesta și va câștiga. Ce pensie are fostul parlamentar cu 7 mandate
Fostul deputat Eugen Nicolicea, de la Asociația foștilor parlamentari, a anunțat că va ataca în instanţă proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor dacă va fi adoptat de Parlament.
Comisia comună pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a votat joi pentru raport de adoptare a proiectului iniţiat de PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, care urmează să intre luni în dezbaterea plenului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News