Joi, 20 septembrie 2018, parohia Iancu Vechi-Mătăsari din Protopopiatul sectorului II Capitală își sărbătorește ocrotitorii, pe Sfinții Mari Mucenici Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor, Agapie și Teopist, martirizați la Roma pentru credința în Hristos în timpul împăratului Hadrian (117-138).
Părticele din cinstitele lor moaște au fost aduse de la Baia, prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea) la biserica Iancu Vechi-Mătăsari în anul 1840 de un credincios din București, Mihai Zidaru. De atunci sunt păstrate ca un dar de mare preț al bisericii și venerate cu evlavie.
Anul acesta, hramul de toamnă al parohiei Iancu Vechi-Mătăsari se va desfășura după următorul program: miercuri, 19 septembrie 2018 de la ora 17.30 va fi oficiată slujba Vecerniei cu Litie, iar în continuare va avea loc procesiunea în jurul bisericii cu racla cu cinstitele moaște ale Sfinților Ocrotitori. De la ora 20.00, în curtea bisericii va urma un concert de muzică corală românească dedicat anul acesta Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, susținut de corala bărbătească Te Deum Laudamus, dirijată de pr. lect. dr. Zaharia Matei si corul mixt Canticum, dirijat de domnul Răzvan Rădos. Programul cuprinde cântări religioase, patriotice și folclorice din repertoriul autentic național.
Joi, 20 septembrie 2018, de la 8.00 vor fi oficiate slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie și slujba de pomenire pentru ctitorii și slujitorii adormiți în Domnul.
La hramul de toamnă al parohiei Iancu Vechi-Mătăsari vor participa preoți și credincioși de la parohiile învecinate, reprezentanți ai Primăriei Sector II Capitală, directorii și profesorii de Religie de la Colegiile Naționale Mihai Viteazul, Iulia Hașdeu și A.D. Xenopol, precum și de la școlile gimnaziale 56, 52 și 85.
***
Sfântul Mare Mucenic Eustație a fost un vestit comandant în armata împăratului roman Traian (98-117), care înainte de a se converti la credința în Hristos se numea Plachida.
În timp ce se afla la vânătoare, Plachida a întâlnit o cireadă de cerbi pe care a început să o urmărească.
La un moment dat, între coarnele unui cerb, a văzut strălucind chipul Mântuitorului Iisus Hristos pe Sfânta Cruce, iar o voce din cer i-a spus: Pentru ce mă gonești Plachida? Eu sunt Hristos. Mergi la unul dintre preoții mei care îți va arăta calea pe care să o urmezi!
Plachida a mers la un preot din Roma care i-a predicat învățătura creștină, apoi a primit Taina Sfântului Botez împreună cu toată familia lui. El a fost botezat cu numele de Eustație, soția sa a primit numele de Teopista, iar cei doi fii ai lor, Agapie și Teopist.
Nu peste multă vreme, Eustație și-a pierdut averea, soția sa a fost luată în robie, iar cei doi fii au fost răpiți de fiare sălbatice. Sărac și îndurerat, dar cu nădejde în Dumnezeu, Eustație a trăit cincisprezece ani într-un sat din Egipt ca păstor al oilor și paznic al pământurilor unui om bogat. În urma unei înfrângeri pe câmpul de luptă, împăratul Traian și-a adus aminte de viteazul său comandant Plachida pe care l-a rechemat la Roma. Pe drumul de întoarcere, cu ajutorul lui Dumnezeu, Eustație și-a reîntâlnit soția si pe cei doi fii. Datorită iscusinței militare a Sfântului Eustație, împăratul Traian i-a învins pe dușmani și i-a redat comandantului său demnitatea inițială.
În timpul împăratului roman Hadrian (117-138), Eustație și familia sa au avut din nou de suferit. Când a aflat că sunt creștini, împăratul i-a obligat să jertfească idolilor. Eustație, Teopista și cei doi fii ai lor, Agapie și Teopist, au refuzat, astfel că au fost aruncați în groapa leilor, care nu s-au atins de dânșii.
Atunci, împăratul a poruncit să fie aruncați într-un cuptor de aramă înroșit.
După moartea lor martirică, creștinii din Roma au luat cinstitele lor trupuri și le-au îngropat după cuviință, slăvind pe Dumnezeu, Cel ce este minunat întru Sfinții Săi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu