Cât de mult a afectat pandemia COVID-19 relațiile dintre românii din Diaspora și familiile lor.
În vara anului 2022, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) aprecia că avem 5.7 milioane de români care trăiesc în Diaspora (în afara celor care locuiesc în comunitățile istorice), însă în realitate par să fie peste 8 milioane.
Perioada pandemiei de COVID-19 ne-a afectat pe toți, informațiile despre creșterea alarmantă a cazurilor de infectare ne-au speriat și trebuie să recunoaștem că situația românilor din Diaspora ne-a îngrijorat. Situația scăpată de sub control din Italia și valul de cazuri de infectare în rândul românilor plecați peste hotare, în toate colțurile lumii au venit zilnic către noi.
Institutul ARGUMENT a realizat o cercetare în ceea ce privește modul în care pandemia de COVID-19 a influențat legătura dintre românii plecați și familia și prietenii de acasă, dar și modul în care pandemia a influențat legătura dintre românii din Diaspora și comunitatea din care provin.
"Am vrut să vedem în ce măsură contextul pandemiei a influențat aceste legături pe care românii le aveau și cu comunitatea de acasă, dar și cu comunitatea de români din locurile în care se află.
Deși ar fi fost de așteptat ca efectele să fie unele negative, mulți au spus că în timpul pandemiei legăturile au devenit mult mai strânse, atât cu cei care au rămas acasă, cât și cu cei din comunitățile, din locurile în care se află. Aceste legături și interacțiuni s-au derulat în termeni mult mai pozitivi.
Unul dintre respondenți spunea că atunci când e rău, lumea vorbește de bine. Sunt persoane care au reluat legătura cu verișori, cu mătuși cu care nu mai vorbiseră de foarte mult timp.
Majoritatea interacțiunilor au fost telefonice sau prin Zoom, Skype, dar cu siguranță pandemia nu a fost atât de nefastă pentru perpetuarea acestor legături", a explicat sociologul Mădălina Hideg, în cadrul evenimentului de tip Masă Rotundă, "Cultura de Acasă! Românii, încotro?", organizată de Institutul ARGUMENT și DCNEWS RESEARCH & DEVELOPMENT.
"Un punct interesant a fost cel legat de efectele pandemiei. Cei din țară consideră în mod clar că pandemia a influențat legătura dintre românii plecați și românii rămași acasă, respectiv legăturile dintre cei plecați și România în general. Dar această influență, spun ei, că se așteaptă să fi fost în sens negativ.
Ei bine, cei cu care am discutat spuneau că din contră, influențele au fost în mare parte pozitive, pentru că au reluat legături cu membri ai familiei cu care nu discutau prea des.
Aveam la un moment dat și o discuție cu o persoană plecată în adolescență din România, încă se încadra la categoria tinerilor, la limită, deci era plecată de 20 de ani și spunea că vine în România odată la trei, patru ani și vorbește cu cei de acasă cu ceva mătuși, verișori în mod normal cam o dată pe lună, însă în timpul pandemiei aceste legături au fost cu mult intensificate", a completat Mădălina Hideg.
Potrivit rezultatelor sondajului, 67% dintre respondenți au răspuns că DA, pandemia a influențat legătura dintre ei și familie și prietenii din România, în timp ce 30% au răspuns că NU.
Doar 3% dintre persoanele intervievate nu au putut da un răspuns la această întrebare.
63% dintre persoanele chestionate au răspuns că pandemia de COVID-19 a influențat în mod negativ relațiile pe care le aveau cu oamenii dragi de acasă, în timp ce 37% au spus că influența a fost una pozitivă.
63% au răspuns că DA, în timp ce 34% au spus că NU. De asemenea, 3% dintre respondenți nu au știut ce să răspundă.
La această întrebare 64% dintre respondenți au spus că pandemia a avut o influență, în timp de 32% au spus că nu.
Mai mult, 60% dintre cei care au spus că pandemia de COVID-19 a influențat legătura lor cu România în general au spus că această influență a fost una negativă.
La sondajul Institutului ARGUMENT au luat parte 2008 persoane cu vârsta de 18 ani și peste, în perioada 16-18, 21-22 noiembrie 2022.
Tipul eșantionului a fost unul simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel național pentru populația adultă neinstituționalizată, iar datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted
Telephone Interviewing), cu o eroare maximă tolerată de ± 2,2%, la un nivel de probabilitate de 95%.
Vezi mai multe în video:
*Conţinutul acestui material nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
**Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci