Află în articol ce s-a întâmplat în România de la introducerea Sistemului de Garanție Returnare.
Odată cu implementarea Sistemului de Garanție Returnare, RetuRO, se pare că românii au prins gust pentru reciclare, deși inițial măsura i-a enervat pe mulții, fiind nevoiți să plătească la magazin 50 de bani în plus pentru fiecare ambalaj primar nereutilizabil din sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri.
Până acum, peste o jumătate de miliard de ambalaje au fost reciclate, potrivit Pro TV. Așa se face că de la demararea programului, peste 570 de milioane de recipiente din plastic, sticlă sau metal au sfârșit în containere, nu pe străzile României, așa cum se întâmpla până acum. Potrivit sursei citate, dacă această cantitate ar fi rămas în natură ar fi acoperit în întregime suprafața Lacului Vidraru, care are aproape 9 kilometri pătrați.
Numai în luna mai au fost colectate aproape 300 de milioane de ambalaje reciclabile, cât să înconjoare Pământul de două ori. Greutatea totală a ambalajelor returnate până acum a ajuns la aproximativ 40.000 de tone, ceea ce reprezintă echivalentul a peste 33.000 de mașini mici, pootrivit unui calcul făcut de jurnaliștii Pro TV. Dacă am lăsa în trafic aceste mașini, una în spatele celeilalte, ar forma o coloană de 150 de kilometri, echivalentă cu distanța dintre București și Predeal.
Totuși, situația nu este încă chiar roz. Pentru că în vânzare se află în continuare și ambalaje care nu au marcajul SGR, în mai puțin de o lună, pe barajul Ișalnița de pe râul Jiu a crescut un munte de PET-uri. Cele mai multe dintre acesta sunt recipiente vechi, iar pentru că nu au sigla Sistemului de Garanție Returnare, nimeni nu s-a obosit să le strângă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News