Coaliția „Votez pentru Sănătate” a organizat dezbaterea „De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate”, eveniment cu obiectivul de a dezvolta o discuție reală și constructivă despre îmbunătățirile pe care le merită acest domeniu.
„Creșterea finanțării, definirea circuitului pacientului și introducerea digitalizării, crearea unui fond de inovație, accesul la medicamente, crearea unei strategii de prevenție și a unor planuri naționale privind boli prioritare, precum cancerul sunt cele mai importante teme discutate de factorii de decizie și partidele politice, în cadrul unei dezbateri dedicate planurilor de sănătate pentru următorii patru ani”, se arată într-un comunicat al coaliției.
Sănătatea este un drept fundamental al nostru ca cetățeni și pacienți, așa că domeniul nu trebuie să aibă culoare politică și trebuie să ocupe un loc prioritar în agenda partidelor politice și în programele de guvernare.
„A fost nevoie să vină o pandemie peste noi ca să punem în balanță serios de ce e important să avem un sistem de sănătate bine finanțat și unde profesioniștii sunt foarte importanți. Credem că este nevoie de o schimbare totală, începând cu programele de prevenție și programele de diagnosticare precoce, inclusiv cele de vaccinare”, a adăugat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice și ambasador al campaniei.
Din perspectiva medicului neurolog Dr. Ioana Mîndruță, practicarea actului medical depinde de sistemul medical, de aparatură. „Ca medic, aș vrea să mă gândesc mai mult la pacienții mei, decât la lucrurile administrative, decât la aparatură sau la lipsa medicamentelor”, a spus aceasta.
Printre temele de interes discutate s-au aflat finanțarea, pentru ca sănătatea să fie o prioritate reală, o investiție pe termen lung pentru toți românii, măsuri pentru abordarea sănătății în toate etapele: prevenție, diagnostic, acces la tratamente și vaccinuri și includerea inovației în sistemul de sănătate.
„Ca prioritate a PSD pe termen scurt este combaterea pandemiei de COVID-19, vedem un acces neîngrădit la testare, cu mai multe soluții de deducere fiscală a costurilor testelor efectuate de angajatori, astfel încât economia României să funcționeze, creșterea capacității de răspuns a sistemului de sănătate, protejarea personalului medical și campania prin care să recâștigăm încrederea populației”, a declarat reprezentantul PSD, deputatul Florin Buicu. Acesta a amintit și sprijinirea producției de medicamente în România, inclusiv din partea companiilor străine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu