Pârtia de schi Cocoş de lângă municipiul Bistriţa, inaugurată în luna ianuarie a acestui an şi care a costat peste 5 milioane euro, este afectată de o alunecare de teren.
Administraţia cere Consiliului Local ca, la şedinţa ordinară din data de 19 iulie, să aloce 180.000 lei pentru lucrări de urgenţă care să stopeze fenomenul de degradare. Informaţiile despre această alunecare de teren nu au fost făcute publice până la această dată, cu toate că, potrivit documentelor de şedinţă publicate pe site-ul Primăriei Bistriţa, alunecarea de teren s-a produs în 23 aprilie, în amonte de lacul de acumulare care alimentează tunurile folosite pentru producerea zăpezii artificiale.
Patru zile mai târziu, primarul Ovidiu Creţu a semnat o dispoziţie prin care s-a constituit o comisie de identificare a cauzelor şi de evaluare a pagubelor, comisie care a stabilit că lacul artificial de acumulare, precum şi lucrările din jurul acestuia au suferit grave degradări.
În data de 7 mai, Comitetul municipal pentru situaţii de urgenţă s-a întrunit şi a declarat 'situaţie de urgenţă' pentru zona respectivă. A fost elaborat, de asemenea, un studiu geotehnic, care a relevat necesitatea unor lucrări de intervenţie pentru stabilizarea terenului în amonte de lacul de acumulare.
În documentele anexate proiectului de rectificare de buget, se arată că se impune derularea 'în regim de urgenţă' a următoarelor etape, 'pentru a nu se amplifica pagubele': elaborare faze de proiectare şi avize, acorduri şi execuţie lucrări. Pârtia este situată la o altitudine maximă de 680 metri, pe un deal de lângă municipiul Bistriţa, are o lungime de aproximativ 1,3 kilometri şi a fost construită cu bani obţinuţi printr-un credit bancar. Este dotată cu telescaun şi tunuri de zăpadă.
Pentru construcţia pârtiei a fost nevoie să se defrişeze pădurea din zonă. Pârtia a fost inaugurată în data de 26 ianuarie, dar a funcţionat, în total, doar zece zile, din cauza lipsei zăpezii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News