Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat joi, 1 septembrie, la evenimentul de lansare a cărții „Viitorul război și apărarea Europei”, semnată de foștii comandanți militari americani John R. Allen și F. Ben Hodges și de profesorul britanic specializat în studii strategice Julian Lindley-French. Evenimentul a avut loc la sediul Universității de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară din Bucureşti.
Volumul a fost publicat de Editura Militară la inițiativa și cu sprijinul think-tankului românesc New Strategy Center, ca parte a eforturilor acestei organizații neguvernamentale de a contribui la consolidarea culturii strategice în România.
„Consider că autorii acestui volum, pe care l-am citit cu plăcere și interes, sunt primii care au reușit să prevadă recentele schimbări ce au avut loc în noua arhitectură de securitate europeană și rolul României în acest context," a declarat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.
„Este o carte de o dramatică actualitate, pentru că vorbește despre ce se întâmplă în prezent și despre ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor, dacă nu suntem atenți. Dar este și o lucrare de statură academică, un demers destul de bine structurat din perspectivă teoretică și care poate deveni un fel de manual pentru cursurile noastre de diplomație, de relații internaționale, de strategie. Lucrarea nu are doar calitatea unui demers analitic și strategic de mare forță și o mare intuiție, ci și pe aceea a unei analize deosebit de pragmatice, care nu se încurcă în concepte,” a spus Vasile Dîncu.
Cu același prilej, șeful Statului Major al Apărării a afirmat că „Viitorul război și apărarea Europei” este o carte incisivă, care își propune să conteste unele ipoteze existente despre modul în care este structurată apărarea Europei, precum și rolul relației transatlantice. „Volumul surprinde dinamica geostrategică din perioada post COVID-19. Autorii susțin, în teza principală, că realitatea este una pe care mulți europeni o consideră greu acceptabilă: apărarea Europei va depinde, în ultimă instanță, de europeni”, a concluzionat generalul Petrescu.
Analizând tematica în contextul situației de securitate curente, putem afirma că, cel puțin pentru o parte a posibilelor probleme care ar putea fi generate de un război pe continent, începem să avem unele răspunsuri. Solidaritatea Statelor Unite și a statelor NATO este întărită și transpusă în fapt prin măsuri de descurajare și apărare fără precedent istoric, prin care se consolidează, continuu, flancul estic aliat", a afirmat generalul Daniel Petrescu la evenimentul de lansare.
Prefața lucrării este semnată de directorul executiv al New Strategy Center, George Scutaru, care subliniază că obiectivul organizației este de a oferi publicului românesc cel puțin o carte pe an, care să fie relevantă pentru domeniile securității și relațiilor internaționale.
„Avem nevoie de o cultură de securitate, care să-l facă pe decident și pe cetățean, deopotrivă, să înțeleagă noile tipuri de amenințări, noua natură a pericolelor cu care ne confruntăm, să ne ajute să dezvoltăm un aparat critic care să permită tinerilor să înțeleagă dezinformarea și să deosebească propaganda de realitate”, a notat fostul consilier prezidențial pentru securitate națională George Scutaru în preambulul cărții „Viitorul război și apărarea Europei”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu