Participarea Indiei la Summitul pentru Pace ar putea încuraja China să se alăture

foto Pexels
foto Pexels

Participarea Indiei la Summitul Global pentru Pace din Elveția ar putea încuraja și China să participe la acesta, a declarat președintele Comisiei pentru Politică Externă și Cooperare Interparlamentară a Radei Supreme, Oleksandr Merezhko.

"Probabil ați observat că știrea numărul unu a fost declarația prim-ministrului indian [Narendra] Modi, conform căreia India va participa la Summitul Global pentru Pace. Aceasta este o veste foarte importantă. Și cred că așa este încurajată China să participe [la summit]," le-a spus el reporterilor marți.

Merezhko a subliniat despre comisie că ea continuă pregătirile pentru Summitul pentru Pace și face tot posibilul pentru a asigura participarea reprezentanților unui număr cât mai mare de state la forum.

"Încercăm să ajungem la cât mai multe țări, inclusiv țări din Sudul Global. Încercăm, de exemplu, să ne întâlnim cu ambasadori care reprezintă țări din Sudul Global și să-i convingem ca țările lor și liderii lor să participe la acest summit de importanță istorică," a spus deputatul.

Summitul pentru Pace

Luna viitoare, Elveția va găzdui un summit internațional la nivel înalt destinat să contureze o foaie de parcurs pentru viitoarele eforturi de pace în Ucraina, cu așteptarea că 160 de delegații naționale vor fi invitate la discuții.

Summitul de la Lucerna ar putea câștiga greutate diplomatică pe măsură ce liderii G7, inclusiv președintele american Joe Biden, ar putea face o oprire comună în Elveția după reuniunea grupului în Italia.

Deși se așteaptă ca formula de pace în 10 puncte a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să fie baza discuțiilor, se preconizează că și alte planuri de pace pentru Ucraina cunoscute până acum vor juca un rol.

Planul Ucrainei prevede ca Rusia să-și retragă toate trupele de pe teritoriul țării, restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, eliberarea tuturor prizonierilor de război și deportaților, prevenirea ecocidului în Ucraina și pedepsirea celor responsabili de crime de război.

De atunci, Rusia și-a reiterat cerințele minime, care includ demilitarizarea și statutul neutru pentru Ucraina, precum și cedarea de teritoriu către Rusia. Pentru Kiev, aceste condiții ar echivala cu o capitulare.

"Putin nu vrea pace, este nebun, și în fiecare zi statul său face lucruri noi pentru a dovedi asta. Și pentru a învinge acest rău, pentru a învinge războiul, avem nevoie de unitatea maximă a lumii," a spus Zelenski.

Rusia nu va fi invitată "în această etapă" a discuțiilor, a spus guvernul elvețian, subliniind însă că Moscova ar trebui să fie implicată în proces "mai devreme sau mai târziu."

Oficialii ucraineni spun că rușii ar fi lăsați să participe doar la un summit ulterior, dar potrivit Kievului, doar pentru a accepta condițiile ucrainene.

Pentru Kiev, negocierile directe de pace ar fi o altă armă de război, folosită pentru a distrage atenția Occidentului în timp ce continuă avansul pe câmpul de luptă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel