Particulele de plastic poluează întreaga planetă, inclusiv corpurile noastre. Cât de mare este problema

foto: Freepik
foto: Freepik

Microplasticul este peste tot, iar cercetătorii caută soluții pentru a salva situația.

Microplasticul este peste tot. Aceste bucăți mici de plastic - definiția obișnuită este orice bucată de sub 5mm lungime - sunt un produs secundar al supra-producției de polimeri sintetici. Potrivit unui editorial The Guardian, există dovezi tot mai multe că pătrund în întregul ecosistem. Un studiu recent a descoperit că se găsesc în 90% din tipurile de proteine eșantionate de cercetători, în timp ce un studiu din 2020 le-a găsit în fructe și legume.

Un alt studiu, publicat anul acesta, sugerează că apa îmbuteliată ar putea conține până la 100 de ori mai multe particule de plastic decât se credea anterior, și unele studii au găsit chiar microplastice în placentele umane prenatale.

Deci este o problemă fără soluție?

Să începem cu veștile proaste: da, problema este mai gravă decât se credea anterior. “Toată lumea știa că există microplastice în apa mării și pe plajele noastre, dar acum le găsim în sistemul de apă dulce și până în Arctica,” spune Prof Catherine Wilson, un expert în microplastice la Școala de Inginerie, Universitatea Cardiff.

“Acest lucru ridică întrebări despre cum sunt transportate în aer. De asemenea, observăm - deoarece folosim nămol reciclat, un produs de deșeu bogat în nutrienți din tratarea apelor uzate, ca îngrășământ în agricultură - că microplasticele sunt reciclate în mediu, ceea ce ar putea însemna că se acumulează în solul de pe terenurile agricole.”

Cât de rele sunt microplasticele pentru oameni?

Există două mecanisme clare prin care microplasticele ne-ar putea răni: fie prin perturbarea chimică a funcționării normale a sistemelor noastre corporale, fie prin adunarea în cantități suficiente pentru a bloca sistemele noastre circulatorii, respiratorii sau digestive. Riscul crescut de cancer, de exemplu, este o preocupare majoră - dar nu este clar cât de îngrijorați ar trebui să fim.

“Legăturile cu potențialul carcinogen al microplasticelor și nanoplasticelor, care sunt greu de văzut cu ochiul chiar și sub un microscop performant, au fost demonstrate in vitro [în eprubete de laborator sau similare] în celule umane și in vivo [într-un corp viu] pentru modele animale și vegetale,” spune Prof Jo Cable, șeful diviziei la Școala de Bioștiințe, Universitatea Cardiff. “Dar merită să spunem că efectele din majoritatea acestor studii au fost induse de concentrații de plastic mult mai mari decât cele detectate în sânge în unele dintre cele mai recente studii.”

Încă mai este nevoie de cercetări

De asemenea, nu este clar dacă microplasticele au un efect semnificativ asupra, de exemplu, producției de celule imune sau a apetitului, deși toate aceste posibilități sunt o preocupare. “Este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina efectele acestui nivel de expunere - precum și dacă microplasticele continuă să se acumuleze sau sunt eliminate în cele din urmă din organismele noastre,” spune Cable.

“De asemenea, trebuie să înțelegem dacă există alternative mai bune - de exemplu, proiectul Plastic Fish de la Universitatea Cardiff investighează dacă plasticurile bazate pe bio și aditivii asociați, adesea comercializați ca fiind „mai verzi” decât plasticurile tradiționale, sunt, de fapt, mai sănătoase pentru mediul înconjurător și organisme dacă și când are loc expunerea. Dovezile se acumulează că s-ar putea să nu fie.”

Ce putem face?

Din păcate, aceasta este o problemă socială: omniprezența microplasticelor înseamnă că există puține șanse de a le evita. Plasticurile sunt un produs esențial și adesea salvator de vieți, dar le-am folosit nesustenabil timp de ani de zile și am lăsat o moștenire pentru generațiile viitoare care ar putea fi greu de abordat.

La nivel global, trebuie să ne orientăm către produse din plastic care sunt fie biodegradabile - adică se descompun natural - fie structural mai ușor de reciclat chimic; și consumatorii și afacerile trebuie să fie stimulați să le adopte. Nu este o problemă ușor de rezolvat, dar deoarece este probabil să afecteze pe toți cei care înoată, mănâncă sau respiră, ne privește pe toți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel