Partidele din Austria, pregătiri pentru anul superlectoral 2024. Babler și Lang versus Nehammer și Kickl, adversarii României în Schengen

Andreas Babler, confirmat ca preșdintele Partidului Social-Democrat din Austria
Andreas Babler, confirmat ca preșdintele Partidului Social-Democrat din Austria

Cele patru mari partide austriece au terminat pregătirile pentru anul superelectoral 2024. Ultimii care și-au ales conducerea și au stabilit programul de guvernare sunt socialiștii, care au votat sâmbătă echipa lui Andreas Babler. Poziția celor patru mari față de aderarea României la Schengen este clară.

Andreas Babler, ales în fruntea Partidului Socialist din Austria (SPÖ) în urmă cu cinci luni, a fost confirmat în funcție prin votul a 88,76% dintre delegații la o Conferință care a stabilit și programul  partidului în alegerile din 2024.

Socialiștii se află pe poziția a treia, în urma Partidului Libertății (FPÖ), de extrema-dreaptă, și a Partidului Poporului (ÖVP), condus de cancelarul Karl Nehammer. Echipa lui Babler a redat speranța SPÖ, aflat în declin și cu lideri necarismatici, remarcați mai ales ”datorită” unor gafe politice și de imagine, ultima fiind legată chiar de alegerea lui Babler. La congresul din Linz, comisia electorală a citit invers cifrele din Excel și l-a anunțat drept câștigător pe Hans Peter Doskozil, guvernatorul din Burgenland.

Referendum pentru reducerea săptămânii de lucru

În ultimele luni, numărul membrilor SPÖ a crescut cu 16.000, discursul partidului a redevenit coerent, iar Babler s-a poziționat ca singura alternativă la Herbert Kickl, liderul extremist care, încurajat de sondajele de opinie, se vede deja cancelar.  „Întoarcem meciul și câștigăm”, a spus Babler după ce și-a anunțat programul de guvernare. 

Acest document se întinde pe 320 de pagini și are 12 propuneri cheie. Social-democrații austrieci promit o a șasea săptămână de vacanță pentru toți angajații. Creșterea indemnizațiilor de șomaj mai mari sau de creștere a copilului nu lipsesc nici de această dată din oferta SPO.  Cei 600 de delegați au mai susținut reducerea săptămânii de lucru, la 32 de ore, cu doar câteva voturi împotrivă și limitarea inflației printr-o prevedere constituțională.

O altă prevedere votată cu o mare majoritate a ținut de statutul formațiunii, în viitor președintele SPÖ urmând a fi ales prin vot direct de către membri.

Cash-ul, în Constituție

Anul viitor este considerat unul super-electoral în Austria, cu alegeri pentru Parlamentul European și cel național. Pentru români, contează poziționarea partidelor de la Viena privind accesul în Schengen.

Partidul conservator al cancelarului Karl Nehammer (ÖVP) nu și-a schimbat abordarea ostilă și ipocrită, chiar dacă s-a dovedit că aceasta nu i-a adus voturi în alegerile din primăvara acestui an și a nemulțumit mediul de afaceri, cu interese mari în țara noastră. Nehammer, un prieten al Moscovei, pe care se bazează în politica energetică, a șocat și prin lipsa de viziune în politica internă, unde înlocuiește lipsa de realizări cu declarații populiste, cea mai recentă fiind propunerea de introducere în Constituție a dreptului de a folosi bani cash.

Partidul Libertății, de extremă dreapta, xenofob și izolaționist, este condus de Herbert Kickl și propune măsuri mult mai dure decât populiștii lui Nehammer.

De cealaltă parte, socialiștii susțin integrarea României și a Bulgariei, la fel Verzii, conduși de Ricarda Lang și Omid Nouripour. De altfel, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, provenit din gruparea ecologistă, l-a criticat în câteva rânduri pe Nehammer pentru că strică reputația statului austriac, prin veto-ul său la Consiliul JAI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel