Partidele, invitate la consultări, miercuri, de președintele Băsescu

consultari-cotroceni2
consultari-cotroceni2

Președintele  Traian Băsescu a lansat o invitație la Cotroceni pentru miercuri, 14 decembrie, către toate formațiunile politice parlamentare pentru a discuta despre implementarea în plan național a prevederilor Acordului de guvernanță fiscală, convenit în Consiliul European de iarnă de la Bruxelles.

Reprezentanți ai formaţiunilor politice parlamentare sunt aşteptați la Palatul Cotroceni pentru consultări cu preşedintele Traian Băsescu pe tema Acordului european. Prin invitația lansată în 12 decembrie, într-o scrisoare adresată președinților partidelor și formațiunilor politice din Parlament,  președintele Băsescu speră ca întreaga clasă politică să susțină participarea României la acest acord interguvernamental menit a scoate din criză zona euro.

”Sper ca Guvernul, Parlamentul, cei din Comisia de politică externă a Parlamentului să aibă dezbateri peste tot. Eu însumi voi participa pentru a susţine necesitatea aderării la acest acord, dar ar fi prea puţin, nu aş putea să acopăr tot necesarul de dezbateri. Va trebui un efort al întregii clase politice", a declarat  duminică Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

România trebuie ca, cel mai târziu la sfârșitul lunii martie, să semneze Acordul dacă dorește să fie parte din acesta, cunoscut fiind că acceptarea sa prevede și anumite modificări în Constituția fiecărui stat.

Potrivit premierului Emil Boc, dacă modificarea Constituției va fi susținută în Parlament și de Opoziție, cu acceptarea și a celorlalte prerogative - deficit structural de 0,5% din PIB, datorie publică maximă de 60% din PIB, dar şi parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari - în aprilie 2012 s-ar putea organiza un referendum pentru aprobarea populației a modificării Legii Constituționale.

Nemuțumit de faptul că președintele Băsescu și-a asumat singur, în numele României, deciziile de la Bruxelles fără a fi organizat o dezbatere internă amplă ca în celelalte ţări membre UE, Victor Ponta, președintele PSD, a declarat: 'Suntem de acord cu modificarea Constituţiei, dar modificarea trebuie să o facă un Parlament legitim, după alegeri! Nu daţi vina pe Constituţie pentru datoriile create în aceşti ani! Aşa că situaţia este simplă: cu cât facem mai repede alegeri, cu atât mai repede modificăm Constituţia pentru a consfinţi aceste prevederi!".

Conducerea USL și-a exprimat dorința, printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui, ca întâlnirea de miercuri cu reprezentanții Opoziției să se desfășoare separat de cea cu reprezentanții coaliției de guvernare, dar în prezența premierului, acesta având un rol ” important în implementarea acestui Acord.

Din partea UDMR, Kelemen Hunor și-a prezentat deja dispoziția de a participa la consultările oficiale de la Cotroceni inițiate de Traian Băsescu pe tema Acordului de guvernanță fiscală din interiorul UE, iar Cristian Diaconescu din partea UNPR, a ținut să precizeze: Disciplina financiară va deveni o lege constituţională...Putem merge cu Europa sau putem merge împotriva Europei. Există şi această variantă.(...) Noi, un partid al interesului naţional, nu alegem decât Europa civilizată”.

Citește și:

Băsescu spune că acordul fiscal nu crește taxele și cere schimbarea Constituției până la sfârșitul lui 2012

'UNPR îşi declară disponibilitatea pentru o întâlnire cu Băsescu şi salută iniţiativa acestuia

Ponta refuză să modifice Constituția, până la anticipate

Revizuirea rapidă a Constituţiei, cu referendum în aprilie, prioritățile PDL la consultările de la Cotroceni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel