Partidele italiene încep campania electorală după demisia lui Monti

Partidele politice ale Italiei încep duminică manevrele electorale, înainte de alegerile anticipate care vor avea loc în luna februarie a anului viitor. Între timp, susţinătorii prim-ministrului technocrat Mario Monti au încercat să îl convingă să rămână în politică şi să continue cu agenda sa de reforme economice.

 Autor: Carmen Băroiu

Monti a declarat că va fi disponibil dacă i se va cere ajutorul, dar că nu va rămâne ca şi candidat, deşi potenţialii aliaţi din partidele mai mici de centru au menţionat că acesta nu a exclus definitiv ideea.

“Toata lumea aşteaptă ca Monti să rupă tăcerea şi să spună ce are de gând să facă”, a declarat un oficial al Partidului fostului primi-ministru Silvio Berlusconi, People of Freedom (PDL), acesta vorbind cu condiţia anonimatului. “ Totul depinde de asta”.

Săptămâna trecută, Berlusconi şi-a retras brusc sprijinul de la guvern, determinându-l pe Monti să demisioneze mai devreme, ceea ce a devansat alegerile.

Monti nu poate fi candidat el însuşi, dar este favoritul incontestabil al comunităţii de afaceri şi ar putea avea un rol important ca preşedinte al Italiei, dacă nu se întoarce în guvern.

Şeful partidului de centru UDC, Pier Ferdinando Casini a spus că moderaţiile în rândul partidului “se identifică cu politicile rezonabile şi responsabile pe care le-a făcut Monti”.

“O mare parte a societăţii civile nu doreşte să se întoarcă la populism şi demagogie a  trecutului. Trebuie să le oferim ofertele politice pe care le caută”, a declarat acesta televiziunii SkyTG24.

După trei zile de tensiune, rezultate după mutarea lui Berlusconi, atenţia s-a îndreptat spre reacţia probabilă care va apărea atunci când se vor redeschide pieţele financiare luni.

Atacul brusc al lui Berlusconi asupra lui Monti a dat startul unei campanii electorale care se va concentra asupra ideii dacă Italia ar trebui să rămână sub rigoarea fiscală a tehnocraţilor şi a reformelor economice pro-europene.

Având în vedere criza de anul trecut care a dus la numirea lui Monti , factorii de decizie politică europeni avertizează că indiferent de guvernul care va fi ales, acesta trebuie să continue aceleaşi politici generale.

“Oricine guvernează Italia, membru fondator al UE, va trebui să urmeze acest curs cu aceeaşi seriozitate,”, a declarat Joerg Asmussen, membrul executiv al Băncii Centrale Europene, ziarului nemţesc Bild, relatează Yahoo News.

Mario Monti, un fost comisar european, a preluat puterea anul trecut, la apogeul crizei financiare, şi a primit laude pentru restabilirea credibilităţii Italiei în faţa investitorilor şi partenerilor europeni, după scandalul care l-a avut în prim plan pe Silvio Berlusconi.

Preşedintele Giorgio Napolitano, fostul comunist în vârstă de 87 de ani, care va trebui să dizolve parlamentul, a declarat că va face o declaraţie în cursul acestei săptămâni, când va trimite tradiţionalele sale urări de Crăciun.

În momentul în care parlamentul va fi dizolvat, alegerile vor trebui să aibă loc în termen de 70 de zile şi analistii consideră că luna februarie este cea mai potrivită lună pentru alegeri. Alegerile vor avea loc în timpul unei recesiuni care a condus la şomaj, scădere a nivelului de trai şi a cauzat o stare de tristeţe naţională profundă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel