Partidul de guvernământ pro-rus din Georgia își păstrează puterea, în ciuda aspirațiilor europene ale țării

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Partidul de guvernământ din Georgia a rămas la putere în urma unor alegeri parlamentare disputate, un rezultat ce afectează aspirația țării de a adera la UE.

Problemele au apărut pe fondul acuzațiilor de intimidare și coerciție asupra alegătorilor din Georgia.

Opoziția pro-occidentală din Georgia a refuzat să recunoască înfrângerea, acuzând partidul de guvernământ de un „puci constituțional” și promițând să anunțe proteste, ceea ce ar putea declanșa o criză politică ce va polariza și mai mult această țară caucaziană.

Comisia a anunțat că partidul de guvernământ Visul Georgian (VG) a obținut 54% din voturi, cu peste 99% dintre secțiile de votare numărate.

Rezultatul obținut de VG va bloca speranțele opoziției de a forma o coaliție pro-occidentală

Rezultatul obținut de VG va bloca speranțele opoziției de a forma o coaliție pro-occidentală din patru blocuri și va opri practic aspirațiile țării de integrare în UE.

Sâmbătă, alegătorii din această țară de aproape 4 milioane de locuitori s-au prezentat la urne într-un scrutin crucial pentru a decide dacă partidul tot mai autoritar Visul Georgian (VG), aflat la putere din 2012 și care a orientat țara pe "o direcție conservatoare", îndepărtând-o de Occident și apropiind-o de Rusia, va obține un nou mandat de patru ani.

Bidzina Ivanishvili, miliardarul enigmatic și fondatorul partidului de guvernământ Visul Georgian (GD), a revendicat victoria la scurt timp după închiderea urnelor, într-un scrutin considerat cel mai important de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică, în 1991.

„Este un caz rar în lume ca același partid să obțină un asemenea succes într-o situație atât de dificilă – aceasta este o dovadă a talentului poporului georgian,” a declarat Ivanishvili, considerat pe scară largă drept cea mai influentă persoană din țară.

Sâmbătă seară, liderii coaliției de opoziție au numit rezultatul alegerilor un „puci constituțional”.

"Victoria a fost furată de la poporul georgian... Nu acceptăm rezultatele acestor alegeri falsificate"

„Victoria a fost furată de la poporul georgian... Nu acceptăm rezultatele acestor alegeri falsificate,” a spus Tinatin Bokuchava, lidera celui mai mare partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită (UNM).

O comisie de observatori internaționali a declarat duminică că desfășurarea alegerilor indică un „declin democratic” în țară.

Un raport preliminar al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a menționat „rapoarte de intimidare, constrângere și presiune asupra alegătorilor, în special asupra angajaților din sectorul public și altor grupuri, ridicând îngrijorări cu privire la capacitatea unor alegători de a vota fără teama de represalii”.

Totuși, OSCE nu a afirmat că alegerile au fost furate sau falsificate – o acuzație pe care opoziția a reiterat-o duminică.

Opoziția, care urmează să anunțe pasul următor duminică seara, a acuzat partidul VG de utilizarea „resurselor administrative” în alegeri – un termen ce include presiuni asupra angajaților statului să voteze și oferirea de stimulente financiare votanților din zone rurale.

Un grup de 2.000 de observatori electorali denumit „Votul Meu” a declarat că nu consideră că rezultatele preliminare „reflectă voința cetățenilor georgieni” din cauza fraudei și violenței electorale la scară largă.

Sâmbătă dimineața, mai multe videoclipuri au circulat online, părând să arate cazuri de umplere a urnelor și intimidare a alegătorilor la diverse secții de votare din Georgia.

„Bătăușii lui Bidzina Ivanishvili sunt disperați să se mențină la putere și vor recurge la orice mijloace pentru a submina procesul electoral,” a declarat Bokuchava, lidera UNM, în timp ce votarea era în curs.

Datele comisiei electorale au arătat că VG câștiga cu marje mari, de până la 90% în unele zone rurale, deși în orașele mai mari avea rezultate mai slabe.

De trei decenii, Georgia și-a menținut aspirațiile pro-occidentale, cu sondaje ce indică până la 80% dintre cetățeni favorabili aderării la UE. Cu toate acestea, în ultimii ani, guvernul condus de partidul Visul Georgian (VG) s-a îndepărtat tot mai mult de Occident, favorizând Rusia și arătând reticență în a condamna Moscova pentru invazia Ucrainei.

Sâmbătă seara, votanții din Tbilisi păreau divizați cu privire la direcția viitoare a țării - conflict între generații

VG a fost de asemenea acuzat de planuri de a conduce țara spre un regim autoritar, după ce Ivanishvili a promis să interzică toate principalele partide de opoziție și să elimine parlamentarii din opoziție dacă partidul său va fi reales.

Mulți se așteptau ca VG să devină cel mai mare partid, dar să nu obțină o majoritate, confruntându-se cu dificultăți în formarea unui guvern, având în vedere că toate celelalte blocuri au refuzat să colaboreze cu el.

Visul Georgian se confrunta cu o coaliție pro-occidentală fără precedent formată din patru forțe de opoziție, care s-au angajat să formeze un guvern de coaliție pentru a-l înlătura de la putere și a readuce Georgia pe calea aderării la UE.

Cea mai mare forță de opoziție este UNM, un partid de centru-dreapta fondat de fostul președinte Mikheil Saakashvili, aflat în prezent în închisoare sub acuzația de abuz de putere, pe care aliații săi o consideră motivată politic.

VG și-a bazat campania pe acuzații că opoziția pro-occidentală încearcă să implice Georgia într-un conflict de tipul celui din Ucraina. În 2008, Georgia a purtat un război de cinci zile cu Rusia, care a lăsat urme adânci, iar invazia Ucrainei a trezit temeri în rândul georgienilor privind posibilele consecințe ale unei apropieri de Occident.

Sâmbătă seara, votanții din Tbilisi păreau divizați cu privire la direcția viitoare a țării.

„Astăzi ne-am pierdut țara,” a spus Ana Machaidze, o studentă de 25 de ani. „Nu știu ce să fac mai departe. Sper să putem ieși în stradă, dar dacă pierdem, poate voi pleca în străinătate,” a adăugat ea.

Susținerea pentru grupurile de opoziție pro-occidentale provine în general din rândul votanților urbani și tineri, care își doresc un viitor politic în UE.

Irakli Shengelia, un lucrător de 56 de ani într-un restaurant, a declarat că este mulțumit că Visul Georgian rămâne la putere, deoarece partidul garantează „pacea și stabilitatea” cu Rusia și împărtășește valorile sale conservatoare.

Rezultatele vor fi atent monitorizate de Moscova și Bruxelles, UE declarând că votul va influența perspectivele Tbilisi-ului de a se alătura blocului, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel