Partidul Ecologist Român i-a transmis o scrisoare deschisă președintelui României, Klaus Iohannis.
"Oamenii de știință sunt de acord că am intrat într-o perioadă de dezastru climatic abrupt și suntem în mijlocul unei extincții în masă, ca urmare a propriilor noastre fapte. Suntem nepregătiți pentru pericolul climatic pe care ni-l rezerva viitorul. Ne confruntăm cu inundații, incendii, temperaturi extreme de la o oră la alta, pierderi agricole și deplasări în masă ale populației. Timpul de negare s-a încheiat. Este timpul să acționăm!
În ultimii zeci de ani, guvernele României s-au dovedit incapabile de a lua decizii politice pe termen lung, necesare pentru a face față în mod eficient climei și situațiilor de urgență ecologică. De cele mai multe ori, reprezentanții politicii românești au fost și sunt lobbyști de corporații puternice, investitoare în România, ori politicieni care caută doar o acoperire mediatică simpatică și își calculează politicile pe baza potențialelor reacții publice și media, măsurate prin sondaje de opinie. Aceasta înseamnă că politicienii se simt și sunt adesea incapabili să propună schimbările îndrăznețe, cu adevărat necesare pentru a soluționa situațiile de urgență climatică.
Guvernul României cât și Președintele țării trebuie să își asume răspunderea și să acționeze ACUM pentru a salva ce a mai rămas din pădurile noastre, pentru a stopa pierderea biodiversității și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră până la zero, în cel mai scurt timp. Mai mult de atât, trebuie să se spună adevărul prin declararea unui climat și a unei situații de urgență ecologică, fiind necesară colaborarea tuturor instituțiilor abilitate pentru a implementa măsuri menite să pună în centru interesele românilor, bunăstarea, siguranța existențială și viitorul acestora.
Temele de protecție a mediului sunt subiecte abordate în campania electorală doar pentru că reprezintă cumva, elemente de noutate care atrag atenția votanților, dar sunt imediat abandonate de cei care câștigă alegerile electorale.
Domnule Președinte Klaus Iohannis, numărul dezastrelor climatice, inclusiv căldura extremă, seceta, inundațiile și furtunile, s-a dublat de la începutul anilor 1990, cu o medie de 213 evenimente ce au avut loc în fiecare an, în perioada 1990-2016. Se pare că extremele frecvente au deschis decât ochii românilor și nu pe cei ai politicienilor români, întrucât se observă o continuă și totală ignoranță, la toate nivelele decizionale, a acestor fenomene îngrijorătoare, foarte dezbătute în statele dezvoltate din Uniunea Europeană.
Așadar, schimbările climatice sunt reale și deja se află în plină desfășurare. Ceea ce vedem acum nu este nimic în comparație cu ceea ce ar putea veni, dacă aleșii noștri nu își îndeplinesc datoria de a acționa în numele românilor, așa cum ne promit în fiecare campanie electorală. După 1990, aleșii României au fost compromiși de accentul pe profit și pe creștere economică.
Însă, pentru a evita scenariile cele mai nefavorabile și pentru că abordări convenționale ca petiții, sesizări ori proteste ale ecologiștilor nu emoționează pe nimeni din clasa politică decidentă, Partidul Ecologist Român propune "O direcție echitabilă pentru România", un document semnat de întreaga clasă politică, care să cuprindă obiective și măsuri clare, menite să așeze România de astăzi pe calea luptei împotriva încălzirii globale.
Politicile românești actuale sunt extrem de inadecvate, motiv pentru care prin direcția pe care o propunem, cerem ca Guvernul și Președintele României să înfrunte realitatea urgenței ecologice din țara noastră și să adopte un plan de acțiuni privind schimbările climatice, recunoscându-se astfel magnitudinea crizei.
Dintre cele mai importante puncte ale documentului menționăm: consolidarea diplomației verzi a țării, justiția climatică și ecologică - Justiția VERDE, recunoașterea și definirea "statutului de refugiat în urma dezastrelor naturale majore", salvarea pădurilor naționale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până la zero în cel mai scurt timp, stoparea pierderii biodiversității, etichetarea corectă a produselor alimentare, gestionarea deșeurilor, măsuri imediate privind implementarea uniforma a colectări selective a deșeurilor la nivel național, masuri ECO- City pentru administrațiile locale din orașele și municipiile României, precum și înăsprirea legislației naționale privind protecția mediului.
În egală măsură, Partidul Ecologist Român înțelege criza climatică ca fiind și o urgență de sănătate, ceea ce ne determină să facem un apel către dumneavoastră, domnule Președinte al României, de a lua măsuri imediate, în colaborare cu instituțiile competente, care să vizeze pregătirea întâmpinării unor alte posibile catastrofe naturale, poate mult mai periculoase. Astfel, vă cerem domnule Președinte, să puneți în dezbaterea CSAT măsurile privind combaterea schimbărilor climatice, cuprinse în documentul "O direcție echitabilă pentru România".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News