EXCLUSIV  "Partidul Fumătorilor" ar putea fi pariul câștigător în anul super-electoral 2024

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

România nu are politicieni care să se opună mentalității de a sancționa, nu de a construi.

„În Parlament, sunt 11 inițiative legislative de sancționare, de exemplu pentru țigări, băuturi cu zahăr. Intrăm, peste o lună, în anul super-electoral și mă gândeam că acest lucru nu este speculat de nimeni. În Cehia, a fost, la un moment dat, Partidul Băutorilor de Bere. Chiar intrase în Parlament dacă nu mă înșel. Să existe un discurs de genul «Ridicăm sancțiunile, suntem pentru fumat la liber».

N-am avut niciun partid care să facă acest lucru. Toți se întrec în sancțiuni. Unul nu face un centru de tratat dependențe, consiliere, subvenții pentru psiholog. La sancțiuni, sunt primii, fiindcă alea nu costă nimic”, a spus Val Vâlcu, în timpul emisiunii Nod în papură de la DC News TV.

De ce avem atât de multe sancțiuni în România

„Pentru politicieni, pentru cei ce se ocupă de aparatul birocratic administrativ, banii vin doar din sancțiuni. Dacă nu te sancționează nimeni, nu te amendează nimeni... Când avem amenzi, avem și șpagă. Cineva care a plecat din țară și s-a făcut cetățean suedez și-a făcut o firmă acolo și mi-a zis că nu ai cum să ai corupție și șpagă acolo. Motivul e simplu: cel ce te controlează nu te poate amenda.

Din capul locului, nu există decât formula de informare despre problemă, de încurajare pentru a lua măsuri. Prima oară te informează, a doua oară îți spune că devine o problemă cu contabilitatea, cu ceva, iar a treia oară treaba devine penală. Dar el, ca atare, nu dă amenzi.

La noi, sunt mii de avize de care ai nevoie ca să-ți faci ceva, chiar dacă de regulă nu ai nevoie de ele. La o instituție a statului ți se cere cazier care este eliberat tot de stat. Sau avizul de la pompieri trebuie adus de tine...”, a răspuns Alfred Bulai.

Nicio lecție învățată după pandemie

„Chiar și așa, toți parlamentarii au aceeași idee: să creștem pedepsele! Toate legile sunt în sensul acesta. Pandemia nu i-a învățat nimic. Ai avut cea mai mică aderență la măsuri de protecție. Cum ai început? Cu amenzi de 20.000 de lei, arestări, închideri în bloc. Șoșoacă sau AUR au câștigat pe opoziția la sancțiuni, dar când au devenit parlamentari au venit și ei tot cu sancțiuni.

Vreau să văd că vine unul să zică «Noi vrem păcănele!». La fel cu fumatul, cu băutul, sunt doar exemple. Nu zice nimeni că e responsabilitatea fiecăruia, odată ce devii major. E treaba ta, îți alegi singur modalitatea de deces: cu fum, cu alcool, cu zahăr.

Vine acum anul super-electoral, dacă apare unul cu un partid de genul ăsta?”, a adăugat jurnalistul Val Vâlcu.

VIDEO

Youtube video image

„Un indicator al incompetenței politice este acela al raportului dintre măsurile restrictive și cele pozitive sau constructive. E mult mai ușor să critici decât să încerci să analizezi ceva. Problema nu e numai a politicienilor. Ia în calcul că ai societate civilă anemică sau chiar inexistentă care nu funcționează pentru că nici oamenii care au resurse financiare nu o finanțează”, a replicat sociologul Alfred Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel