Partidul Libertăţii din Olanda ar putea rămâne „singur” la guvernare. Motivul pentru care va avea dificultăți în negocieri

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ideea formării unei coaliții de guvernare în Olanda s-ar putea lovi de zid.

Negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare în Olanda după victoria surpriză a lui Geert Wilders în alegeri au intrat în impas luni, după demisia persoanei însărcinate cu conducerea lor, informează AFP, citat de Agerpres.

Gom van Strien, desemnat de liderul extremei drepte, a fost acuzat în presa olandeză în weekend că a comis fraude în cadrul fostei sale companii.

Aceste circumstanţe şi timpul necesar pentru a răspunde acuzaţiilor "sunt incompatibile" cu misiunea încredinţată, a declarat acest senator al partidului PVV al lui Geert Wilders.

"Prin urmare, i-am informat pe Geert Wilders şi pe preşedintele parlamentului că demisionez din funcţie, cu efect imediat", a adăugat el.

Van Strien urma să-şi înceapă oficial misiunea luni, printr-o întâlnire cu Geert Wilders însuşi, al cărui partid a ieşit învingător la alegerile de la 22 noiembrie.

 Întâlnirile au fost apoi anulate


Wilders se confruntă deja cu o sarcină dificilă pentru a convinge alte partide să lucreze cu el, având în vedere poziţiile sale radicale împotriva islamului, imigraţiei şi Uniunii Europene.

Deşi şi-a moderat puţin tonul în timpul campaniei electorale, PVV solicită interzicerea moscheilor, Coranului şi purtării vălului, precum şi organizarea unui referendum pentru ieşirea din UE.

Guvernul olandez în funcţie, condus de liberalul Mark Rutte, şi-a exprimat vineri preocuparea în legătură cu efectul pe care l-ar putea avea asupra ajutorului militar oferit Ucrainei de Olanda eventuala preluare a conducerii acestui guvern de către Geert Wilders, politician de extremă dreapta al cărui partid a câştigat miercuri alegerile legislative, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Partidul Libertăţii (PVV) condus de Wilders "nu s-a arătat niciodată foarte entuziasmat de sprijinul pentru Ucraina şi chiar s-a definit ca prorus", a semnalat titulara Ministerului Apărării olandez, Kajsa Ollongren.

Aceasta a mărturisit că a primit întrebări din partea colegilor ei din alte ţări, care se tem că, dacă Wilders ajunge premier, Olanda s-ar putea să nu mai furnizeze Ucrainei avioanele F-16 promise sau să înceteze orice alt sprijin oferit Kievului. Olanda a transferat deja în România cinci avioane F-16 folosite pentru instruirea piloţilor ucraineni.

Într-un mesaj adresat partidelor de dreapta care vor negocia cu Wilders o posibilă coaliţie, cum ar fi formaţiunea creştin democrată Noul Contract Social (NSC) sau cea de extremă dreapta Mişcarea Fermier-Cetăţean (BBB), ministrul Kajsa Ollongren, membră a partidului progresist D66, le-a cerut acestora "să aibă în vedere că este vorba de asemenea despre propria noastră securitate" şi nu doar de solidaritatea faţă de Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel