Partidul lui Le Pen intră în grupul european al lui Orban

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Marine Le Pen a anunțat luni că formațiunea sa, Rassemblement National (RN) din Franța, se va alătura unei noi alianțe în Parlamentul European, condusă de premierul ungar Viktor Orban. 

Această mișcare vine în urma formării unei coaliții de partide populiste și de extremă dreapta, menite să lupte împotriva imigrației ilegale și să transfere mai multe puteri de la Bruxelles înapoi către statele membre.

Alianța a fost inițiată de Fidesz, partidul lui Viktor Orban, împreună cu Partidul Libertății (FPÖ) din Austria și ANO, partidul fostului premier ceh Andrej Babis. Obiectivele acestei alianțe includ combaterea imigrației ilegale și consolidarea suveranității naționale în detrimentul influenței Bruxelles-ului.

La această alianță s-au alăturat și alte formațiuni de extremă dreapta, precum Chega! din Portugalia și VOX din Spania, acesta din urmă părăsind grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) condus de premierul italian Giorgia Meloni. De asemenea, Partidul Popular din Danemarca și Partidul pentru Libertate din Olanda și-au exprimat susținerea, iar cel mai recent membru este Vlaams Belang (VB), partidul separatist flamand din Belgia.

Viktor Orban, cunoscut pentru pozițiile sale controversate și relațiile apropiate cu Rusia, a declarat că noul grup politic va aduce o voce diferită în politica Uniunii Europene. Printre principalele teme abordate de noua alianță se numără războiul din Ucraina și problema migrației. „Începe o nouă eră”, a proclamat Orban, subliniind că acest grup va schimba politica europeană.

Recent, Orban a efectuat o vizită în Rusia „în căutarea păcii”, ceea ce a stârnit critici severe din partea oficialilor europeni și a comunității internaționale. Premierul ungar a fost acuzat că validează regimul autoritar al lui Vladimir Putin, izolat pe scena internațională și supus sancțiunilor europene și americane. Putin a subliniat în conferința comună că Orban a venit și în calitate de reprezentant al președinției UE, deși liderii europeni i-au spus clar că nu poate negocia în numele Uniunii Europene.

Orban refuză să trimită arme în Ucraina și a păstrat relații solide cu Moscova după invazia Ucrainei de către Putin în februarie 2022. Budapesta evită să se implice în planul NATO de asistență pe termen lung pentru Ucraina, pe care ministrul de Externe ungar l-a calificat drept „misiune nebunească”.

Luna trecută, Orban a organizat un miting în centrul Budapestei pentru a cere „pace” și a reiterat opoziția față de orice ajutor pentru Ucraina. „Niciodată până acum nu s-au strâns pentru pace atât de mulți oameni. Suntem cea mai mare forță de menținere a păcii din Europa”, a declarat Orban, subliniind că Ungaria nu va trimite trupe în Ucraina.

În decembrie 2023, Orban i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, solicitând scoaterea de pe agenda Consiliului a subiectului aderării Ucrainei la UE. La scurt timp după preluarea președinției UE, Orban a călătorit în Rusia într-o „misiune de pace”, în ciuda opoziției liderilor europeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel