Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat prăbușirea OVP, partidul cancelarului austriac Karl Nehammer, cel care a refuzat intrarea României în Schengen.
Karl Nehammer este dispus sa vină în România, în cazul în care va fi invitat, după cum a declarat, întrebat fiind de jurnalista Ana Maria Roman dacă are de gând să viziteze și țara noastră, după Bulgaria.
"Da, eu cred că domnul cancelar Nehammer trebuie să fie invitat în România. Nu obţine nimic prin întorsul spatelui, prin a sta supărat. Fiecare îşi ia măsurile pe care le consideră necesare la el în ţară, dar dialogul trebuie să continue. Am salutat faptul că ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, s-a întors la post, fiindcă trebuie să existe toţi pilonii de comunicare disponibili, iar cancelarul trebuie adus în România. O să spuneţi "bine, dar deschiderea Bulgariei faţă de Nehammer s-a soldat cu un eşec absolut". Poate! Dar bulgarii nu îl au pe preşedintele Klaus Iohannis. Poate că domnia sa va reuşi mai mult decât a reuşit rusofonul Rumen Radev, preşedintele bulgar", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.
Cât despre faptul că Lucian Bode, ministrul de Interne, a anunţat eşecul cancelarului austriac în alegeri, spunând că este un semn bun pentru noi, analistul politic a mai spus:
"Nu cred că e cazul să mergem pe această idee. Cred că ideea corectă este aceea ca România să dea în judecată Comisia Europeană pentru nerespectarea tratatului de aderare. Curtea de Justiție a UE presupunem că va judeca corect. În mod evident, acolo trebuia să intri la 5 ani după aderare, dacă sunt îndeplinite condiţiile tehnice. Comisia şi Frontex au spus că sunt îndeplinite. Nu mai stai la votul unui partid extremist în Austria sau la votul unui partid extremist din Olanda care face parte din coaliţia aflată la putere. Cred că aşa ar trebui să stea lucrurile. În rest, cu binişorul, cum a încercat România... Până la urmă, apelul la Curtea de Justiție a UE nu înseamnă că forţezi ceva. Nu! Îţi cauți dreptatea, statul de drept, o decizie corectă. Nu impietezi cu nimic construcţia asta excepţională a UE".
Partidul Popular Austriac (OVP, conservatorii aflaţi la putere) şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria, înregistrând o scădere de circa 10 puncte procentuale, în timp ce Partidul Libertăţii (FPO), de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum.
OVP, marcat de anchete de corupţie, dar şi de crizele globale, a ajuns la 39,9% - cel mai slab rezultat din 1945 - şi şi-a pierdut majoritatea absolută din Parlamentul Austriei Inferioare.
Vezi și: Discursul lui Nehammer după alegerile din Austria inferioară spune multe despre austrieci
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News